Miljardärer köper in sig i Dalkurd

Av: Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

De kurdiska miljardärbröderna Kawa och Sarkat Sarkat Junad köper in sig i Dalkurd AB.

De kommer till Borlänge med pengar – och med storslagna mål:

– Jag hoppas få se Dalkurd i Champions League inom tre till fem år, säger Sarkat Junad till dt.se.

Dalkurd har marscherat genom seriesystemet i raketfart. Laget är klart för Superettan – men satsar högre än så.

– Vi har inte kommit till superettan för att bli turister, sa sportchefen Adil Kizil till Sportbladet.

Sedan avancemanget var klart har det snackats om att de kurdiska affärsbröderna Sarkat Junad och Kawa Junad ska köpa in sig i Dalkurd AB – och nu är det klart.

Klubbens ordförande Ramazan Kizil säger till Dalarnas Tidningar att bröderna köper 49 procent av Dalkurd, 51 procent behåller klubben själva.

– Vi förbättrar våra möjligheter att bli en jättestor klubb. Vi vill bli stora i Borlänge, i Dalarna, i Sverige och samtidigt bli alla kurders lag, säger Kizil.

"70 procent av kurderna ska ha Dalkurd som sitt förstalag"

– Allt handlar inte bara om pengar. Meningen är att vi ska byta kunskaper med varandra. Allt som inte finns i Kurdistan, men som finns i Sverige kan vi hjälpa till med och tvärtom.

Bröderna Junad, som äger flera telekombolag i Kurdistan, har storslagna planer för den svenska Superettanklubben.

– Vi vill vinna och vara i högsta divisionen så snabbt som möjligt. Jag skulle älska att se Dalkurd i Champions League, säger Sarkat Junad.

Dt.se: Inom vilken tidsperiod tror ni att Dalkurd kan nå dit?

– Tre till fem år. Generellt kan man säga att hälften av de fotbollsintresserade kurderna håller på Barcelona och andra halvan på Real Madrid. Vårt mål är att 70 procent ska ha Dalkurd som sitt förstalag, säger Junad.

"Får den kassan som behövs"

De nya ekonomiska musklerna kommer bland annat att ge klubben möjlighet att ha flera personer heltidsanställda och chansen att bygga ett nytt klubbhus.

Och såklart är det pengar att handla spelare för:

– Han (sportchefen Adil Kazil) får den kassan som behövs för att vinna. Det finns ingen begränsning. Men vi ska inte ta hit vem som helst. Tänket ska vara långsiktigt och det viktigaste är att följa Dalkurds filosofi. Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans, säger ordförande Ramazan Kizil till dt.se.

Publicerad: