Tröjdrama – timmar före derbyts avspark

FOTBOLL

Nya reglerna fick Djurgården att susa till tryckeriet

Foto: BILDBYRÅN

Kanske måste du vara Djurgårdare för att fullt ut förstå eftermiddagens drama.

Ett par timmar före Stockholmsderbyt märkte klubben något chockerande:

Blåränderna skulle spela mot AIK i vita kläder.

År 1899 spelades det första Tvillingderbyt och under de följande 117 åren har svartgult kamperat mot blåränderna. Men till kvällens tillställning kunde en detalj ha varit förändrad: det höll på att bli svartgult mot vitt!

Låter det som en bagatell? Då är du troligen inte Djurgårdsfan.

Nya regler för i år

Vi tar hela händelseförloppet från början:

I år har Sef och förbundet förtydligat sina regler gällande bortaställ. Möter du ett lagt med mörka inslag i sin tröja förväntas du som gästande lag klä dig ljust. Utifrån de nya riktlinjerna bestämdes att Djurgården skulle ha sitt helvita bortaställ i derbyt mot AIK, vilket de informerades om i slutet av april.

Men Bosse Andersson märkte det först klockan halv fyra i dag. Med tre och en halv timme till avspark tog sportchefen tag i bekymret.

– Jag reagerade med handlingskraft. Det har alltid varit så att Djurgården spelar i blårandigt och AIK i svart, säger han.

Så du ringde Sef?

– Ja. Jag ringde och sa att det är uppenbart fel. Vi kan inte spela i vita tröjor! Vi spelar i blåränder, det har man alltid gjort i derbyn och här finns ingen krock. Då borde man ha sunt förnuft!

Domarna avgjorde

Elin Öst Sandström, ligakoordinator på SEF, tog emot Bosses samtal. Hon lyssnade på Djurgårdens önskemål om att få göra ett undantag och använda ordinarie matchställ. Frågan fördes vidare till domarkvartetten, där huvuddomaren Bojan Pandzic gav sitt godkännande.

– Vi förstår att Djurgården har spelat i ordinarie tröja alla år, så att det är en ganska känslig fråga. Därför tittade vi på det och bestämde att det skulle gå att lösa, säger Öst Sandström.

Klockan sjutton, två timmar före avspark, fattades det slutliga beskedet och dramat höll på att få sin upplösning. Men först var Bosse Andersson tvungen att ordna ett sista ärende:

Omar Colley saknade en tröja, så sportchefen fick bränna iväg till tryckeriet och ordna det sista matchstället.

"Vackrast i Sverige"

Klockan 19.02 tågade Colley, Faltsetas, Johnson och de andra ut i sina blårandiga tröjor. Slutet gott, allting gott, åtminstone i det här fallet.

Då återstår bara en fråga: var det värt mödan?

Vi låter Bosse Andersson svara på den:

– Ja! Alla som jobbar med fotboll vet att Djurgården spelar i blå ränder mot AIK. Punkt slut. Det finns en historia och stolthet i att spela i Sveriges vackraste tröja.