”Kan nu tysta sina allra sista kritiker”

Publicerad 2016-06-04

Analys: Sportbladets Andreas Käck om uppgifterna

Zlatan Ibrahimovic – i Premier League.

Den sensationella övergången väntas, enligt Sky Sports, bli officiell inom kort.

Här är de fem största snackisarna just nu.

Följ ämnen
Sportbladets Andreas Käck.

1) Vad talar för att uppgifterna stämmer?

Mycket. Sky Sports är inte den allra mest trovärdiga mediekanalen i England, men heller inte kattpiss. Vi brukar hålla dem som trea-fyra i hackordningen, bakom BBC, The Guardian och ibland The Times.

Det var Sky Sports som var först med nyheten om att José Mourinho var klar som ny huvudtränare, och de hade aldrig basunerat ut dessa uppgifter så här kraftfullt om de inte haft rejält på fötterna.

De sätter trots allt sin egen trovärdighet på spel.

2) Vad kan Zlatan Ibrahimovic få för roll i Manchester United?

Han kommer bli den store ledaren.

Wayne Rooney må vara lagkapten och klubbikon, men ”Ibra” väljer inte en klubb där han riskerar att hamna i skuggan av någon annan. Rooney har själv accepterat en roll på mittfältet och United behöver nu en stjärnanfallare som kan ta de yngre förmågorna – Anthony Martial och Marcus Rashford – under sina vingar.

3) Zlatan fyller 35 i oktober. Håller han i Premier League?

Det återstår att se. Få spelare når sin ”peak” halvvägs in i 30 men Ibrahimovic är en av dem.

Han kommer från sin kanske bästa säsong någonsin och är både ett fysiskt praktexemplar och en träningsnarkoman. Kombinerar du det med en råtalang utöver det vanliga så finns det inte begränsningar. Får han hålla sig skadefri kommer han absolut att vara den bärande kuggen i laget.

4) Riskerar han inte väldigt mycket?

Jo, men Zlatan Ibrahimovic drivs av att tysta kritiker. En flytt till Manchester United vore att betrakta som ”high risk – high reward”. Misslyckas han riskerar han att svärta ner sin fantastiska karriär en aning. Lyckas han så tystar han sina sista kritiker – och då har han uppnått allt som går att uppnå (förutom en Champions League-titel).

5) Vad kommer vi kunna se fram emot, förutom att få se Zlatan Ibrahimovic i Premier League?

Glödheta möten mot Pep Guardiolas Manchester City.

Zlatan avslöjade själv i sin bok hur han gick till attack mot Guardiola under tiden i Barcelona: ”Du har inga pungkulor. Du bajsar på dig inför Mourinho. Du kan dra åt helvete!”, ska han enligt egen utsaga ha sagt.

Känns som det kan bli nya ordkrig om de drabbar samman igen...