”Kan garantera att jag skulle tillföra kvalitéer i Blågult”

avFredrik Jönsson

Mattias Johansson om landslaget, varför han nobbat flera storklubbar och bråket med Håkan Ericson: ”Var ung och dum”

Foto: Bildbyrån
Mattias Johansson har inte representerat svenska landslaget sedan 2014. Nu hoppas han bli uttagen igen.

Han rankas som en av de bästa högerbackarna i Eredivisie.

Men det är över två år sedan Mattias Johansson representerade det svenska landslaget.

Nu vill 24-åringen tillbaka till landslaget.

– Det är upp till förbundskaptenen att ta ut mig. Blir jag uttagen så ska jag visa honom, säger Johansson i en lång intervju med Sportbladet.

Han gjorde debut i Kalmar FF som 17-åring. Efterföljande säsong blev det hälften av matcherna från start och sedan tog han en ordinarie plats i KFF 2011.

AZ Alkmaar, som hade över honom på provspel redan som 15-åring, värvade honom 2012.

Mattias Johansson gör sin fjärde säsong som ordinarie i den holländska klubben.

”Vet vad han får av mig”

Tränaren John van den Brom kallar honom för ”lagets general” och ser honom som ”kaptensämne”. Med andra ord flyter det på bra i holländska Eredivisie.

– Absolut. Jag har varit där länge, är ju en av de som har spelat mest matcher i laget, så jag tar lite mer plats. Det blir så naturligt, och tränaren vet vad han får av mig, säger Mattias Johansson.

Han har även haft Marco van Basten och Dick Advocaat som tränare. Så han har lärt sig en hel del. Plus att han har gått upp i vikt – 15 kg. Han har blivit starkare med hjälp av styrketräning.

När man söker runt på fotbollssidor för att titta på statistik från åren i Holland så står det att högerbacken väger 66 kg.

– Haha. Det är helt galet, det står så överallt. Jag vet inte hur jag ska ändra det, säger han och fortsätter:

– När jag kom hit vägde jag 64-65, nu ligger jag på 79-80. Det är gym varje dag, och gör man det seriöst så blir det att man lägger på sig.

Är du noggrann med kost och träning?

– Nej, inte extrem. Jag käkar godis och dricker cola som vilken människa som helst.

”Mycket bröst, haha”

Vad kör du i gymmet?

– Mycket bröst, haha. Nej, det är hela kroppen. Rörlighet och explosivitet. När man väl är i gymmet så kan man ju likaväl köra på, det är ju vissa som bara är där.

Så det du gör i Alkmaar är tränar fotboll och gymmar?

– Det blir mest Amsterdam Red-light district. Haha. Nej, självklart skojar jag. Mitt liv är väldigt relaxed. Jag chillar mycket, fikar och käkar. Spelar även golf.

I holländska ligan rankas han som en av de bästa högerbackarna. De två senaste säsongerna har han varit med och slutat trea respektive fyra i Eredivisie.

– Fotbollen passar mig. Jag hade aldrig stannat så länge om jag inte hade trivs. Plus att jag är ganska kräsen, jag vill inte bara hoppa på någonting. Jag känner ingen stress och jag spelar på en bra nivå, och jag får spela hela tiden, säger Johansson.

Det har funnits intresse från andra ligor. Premier League-klubbarna Watford och Southampton, samt portugisiska storklubben Benfica, har kopplats ihop med högerbacken. Enligt uppgifter till Sportbladet tackade han nej till två Champions League-klubbar i somras, belgiska Club Brügge och Celtic, Skottland.

– Det är mycket rykten. Och det har varit väldigt bra klubbar, säger Johansson.

Vill till en av de bästa ligorna

Varför sa du nej?

– För att jag känner att jag trivs så bra här, vi krigar i toppen och spelar i Europa. Det ska vara ett stort och bra steg, det handlar främst om att ta ett steg till en av de stora ligorna. Det är bra klubbar som hört av sig och hade jag spelat i allsvenskan hade jag med 100 procent gått dit nu.

Högerbacken, som spelade för Jönköpingsklubben IF Hallby innan han gick till Kalmar FF, har bestämt sig för att det är sista säsongen med AZ Alkmaar. Till sommaren är han kontraktslös.

– Jag vill göra så bra som möjligt här, det är min sista säsong. Det vore kul att vinna något innan jag lämnar.

Du kan inte stanna kvar längre och avsluta karriären i AZ Alkmaar?

– Och bli nye Henrik Rydström? Nej, haha.

– Han är fortfarande kvar, han har ju inte rest utanför Kalmar, haha.

Det har blivit drygt 150 tävlingsmatcher i AZ Alkmaar, inräknat både ligaspel och Europa League. Där är AZ Alkmaar inne på tredje året.

– Jag har presterat på en bra nivå, det känns som jag hör till toppen här, säger högerbacken.

– Det vore skönt att kunna visa det i Sverige också.

Med att visa det i Sverige menar han att representera det svenska A-landslaget. Senast han gjorde det var sommaren och hösten 2014. Han var med i tre träningsmatcher och satt på bänken i EM-kvalet mot Österrike.

– Jag vill alltid spela i landslaget. Det är så många som har pratat om det där, den frågan kommer alltid upp när jag pratar med en journalist. Jag gör mitt bästa och hoppas på att bli uttagen.

”Borde vara preskriberat”

Det har varit en del skriverier om Johansson och landslaget.

2011 tackade han nej till en landskamp med U21-landslaget som skulle möta Malta. Orsaken var att han var i behov av semester.

Efter det följde en del skriverier i media med förbundskapten Håkan Ericson.

– Det där känns som tio år sedan, haha. Det borde vara preskriberat.

Det där har ni lagt bakom er?

– Ja, det är över för längesen.

– Jag var nog ung och dum då. Hade jag vetat att det hade blivit de konsekvenserna hade jag spelat den matchen. Gjort är gjort, det har hänt. Nu är det bara att blicka framåt. Jag ältar inget och jag är inte sur på någon.

Han återvände till U21-landslaget och debuterade som sagt i A-landslaget 2014. Han kallades in som reserv till U21-EM i Tjeckien 2015, men tvingades tacka nej på grund av skada.

Sedan dess har det varit tyst.

– Någon gång har man blivit besviken. Det är bara att acceptera att han håller vissa spelare före mig. Det är inget jag kan göra något åt.

Vad kan du erbjuda landslaget?

– Haha. Bra fråga. Jag gillar att spela fotboll, att rulla bollen. Anfalla, följa med upp. Sen är jag aggressiv, en bollvinnare som är stark i duellerna.

Johansson gillar att vara ärlig och rak. Han anser att man ska säga det man tycker om man får frågor. Men högerbacken gillar egentligen att hålla en relativt låg profil.

”Får ha vilken bild de vill”

– Jag behöver inte synas och höras, jag har inte det behovet. Folk får ha vilken bild de vill ha av mig. Alla målar ju upp olika bilder, men jag överlever för det, säger han.

Du känns hårdhudad.

– Holländare smutskastar gärna andra personer, speciellt de som inte är holländare. Så jag har lärt mig att inte suga in något, bara ta bort det. Då har det nog blivit så med mycket.

Slutligen. Det är landslagsuttagning imorgon. Borde du bli uttagen?

– Ja, absolut. Jag kan garantera att jag skulle tillföra kvalitéer. Det är upp till förbundskaptenen att ta ut mig. Men om han väljer att göra det ska jag betala tillbaka till honom och visa att det var ett bra beslut.