Sundhages krav: Krävs ett samtal

avKristoffer Bergström

”Är klart att det är krav – annars hade det varit klappat och klart”

Foto: TT
Pia Sundhage på väg att stanna i landslaget.

Viborg, Danmark. Sverige förlorade sista kvalmatchen men tog sig ändå till EM.

Där kommer Pia Sundhage att leda landslaget – men bara om hon får igenom två viktiga punkter.

– Det är klart att det är krav, annars hade det varit klappat och klart, säger hon.

Pia Sundhage har tvivlat över framtiden. Svenska fotbollförbundet har tvekat på om hon är rätt person att leda landslaget ett år till.

Men OS-silvret i somras förändrade läget och trots att hennes kontrakt går ut om några månader ser sig Sundhage som Sveriges förbundskapten nästa sommar, då EM spelas i Nederländerna.

Har hittat systemet för EM

Hennes landslag förlorade den avslutande matchen mot Danmark med 2–0 sedan kvintetten Nilla Fischer, Linda Sembrant, Lotta Schelin, Caroline Seger och Lisa Dahlkvist antingen avstod spel eller gick av skadade.

Efteråt är Sundhage ändå nöjd med att 4–3–3-formationen ledde till fler målchanser än 4–5–1-spelet gjorde under OS.

Är du hundraprocentigt säker på att ni spelar såhär i EM?

– Jag är aldrig säker på någonting, men vi ska pröva. Vi kör tills vi känner att det inte går. Vi ska planera så att vi får verktygen så att vi kan spela 4–3–3, men vid förlust kanske vi gör förändringar just där och då för att vinna.

"Inte jag som bestämmer"

Det hörs på tonen att hon utgår ifrån att vara med i Nederländerna, trots att förhandlingarna pågår än. När det påtalas skrattar hon:

– Det är väl härligt. Det är inte klart, men det kommer det att bli.

Men när vi ber henne specificera ändrar hon till att hon "hoppas" förlänga, men inte kommer att göra det om inte förbundet ger henne rätt på två punkter.

– Jag tror att det kommer krävas ett samtal till, säger Sundhage och duckar frågan om vilka de två kraven är:

– Det har ingenting med extradagar med landslaget att göra. Där har jag gett mig. Jag var förhoppningsfull när jag kom hit till lilla Sverige, att man skulle kunna vrida, men det har jag helt lagt ner.

– EFD (Elitföreningen Damfotboll), där har jag fått kalla handen Det har jag rättat mig efter. Det var en av anledningarna att jag funderade litegrann och var tveksam tidigare för 2017.

Förbundet: vi har också krav

Är kontraktet bara över EM, vad som än händer?

– Jag har önskat ett år, så det är hela 2017. Att få fullfölja EM till mitten av augusti, få fortsätta året ut och reflektera, och sedan bjuda fotbollen på de kunskaper som jag har skaffat mig som förbundskapten. Då krävs det hela vägen 2017.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand betonar att det inte bara är Sundhage som har punkter kvar att förhandla.

– Det finns naturligtvis ömsesidiga krav och förväntningar i denna dialog, samt att min erfarenhet säger att ingenting är klart förrän det är helt klart, säger Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM