Islands stora skräck: avstängningar

avRasmus Senator

Flera nyckelspelare riskerar avstängning i en eventuell semifinal

Foto: TT

Nio spelare i Islands startelva riskerar avstängning i en eventuell semifinal.

Nyckelspelare som Gylfi Sigurdsson och Aron Gunnarsson kan få se sitt lag från läktarna om de drar på sig en varning mot Frankrike.

Island spelar sin kvartsfinal mot värdnationen Frankrike på söndag på Stade de France. Det efter att landet, med drygt 330 000 invånare, överraskade stort och slog ut England i åttondelsfinalen.

Skulle Island besegra Frankrike finns det trots en imponerande semifinalplats orosmoment.

Lars Lagerbäck kan tvingas till flera ändringar i den startelva han har spelat med under hela turneringen på grund av gula kort.

Kan stängas av

I en eventuell semifinal riskerar Island att tappa nio spelare i form av avstängningar. Kari Arnason, Birkir Bjarnason, Johann Gudmundsson, Aron Gunnarsson, Hannes Halldorsson, Birkir Sævarsson, Kolbeinn Sigthorsson, Gylfi Sigurdsson och Ari Skúlason blir samtliga avstängda vid ett gult kort mot Frankrike.

Hos Islands motståndare Frankrike riskerar Oliver Giroud och Laurent Koscielny att missa en semifinal vid ytterligare ett gult kort.

Missar inte finalen

I semifinalerna kommer samtliga spelare som står på en varning att nollställas, enligt UEFA:s regelverk. Det gör att en spelare, vars lag tar sig till semifinal, som står på ett gult kort efter kvartsfinalen inte kan bli avstängd i en eventuell final.

Regeländringen infördes för första gången under VM i Sydafrika 2010. Anledningen är att spelare inte ska kunna missa en final om deras lag tar sig dit.

Ett exempel på det motsatta var när den tyska lagkaptenen Michael Ballack drog på sig en varning i semifinalen och missade VM-finalen i Japan/Sydkorea 2002.

Värst ser det ut för Italien där hela elva spelare riskerar att missa en eventuell semifinal.

ARTIKELN HANDLAR OM