Vårt hopp mot väggen: Zlatan

FOTBOLL

Spräng väggen i dag, Sverige

Foto: Zlatan jublar efter Italienklacken 2004.

TOULOUSE. Landslaget sätter förstås än en gång sitt hopp till Zlatan Ibrahimovic i dag mot Italien.

– Han har fullständigt massakrerat Serie A i flera säsonger, säger Albin Ekdal.

Men faktum är att Italiens fruktade försvarsmur historiskt massakrerat Zlatan.

Sverige mot Italien.

Eller Zlatan mot Italien.

Eller snarare Zlatan, med sju år i Serie A, mot den fruktade italienska försvarsmuren från Juventus med Buffon bakom BBC-linjen (Barzagli, Bonucci, Chiellini).

Det är detta som mycket av förhandssnacket handlat om inför eftermiddagens möte i EM.

– De är otroligt bra defensivt, otroligt disciplinerade. Deras backlinje är förmodligen den bästa i hela EM, säger Albin Ekdal, som själv spelat i Juventus och också tillbringat totalt sju år i Italien.

Sverige imponerade inte mot Irland i premiären.

– Men italienare underskattar inte folk. De vet att vi har ”Ibra” där framme som har fullständigt massakrerat Serie A i flera säsonger.

Emil Forsberg menar att Ibrahimovic har en fördel av att ha mött de italienska försvararna så mycket.

– Han känner de flesta av dem så han vet nog hur han ska dribbla av dem, säger ”Mini-Foppa”.

Men de känner ju också honom – rädd att de smäller på honom och får honom ur balans?

– Det är inte möjligt, svarar mittfältaren.

”Vi är medvetna om Zlatan”

Men då har svenskarna inte koll på statistiken, på hur Juventusblocket plockat ner Ibrahimovic genom åren i Serie A och den italienska cupen.

Sportbladets genomgång visar nämligen att Zlatan aldrig gjort mål när Juventus spelat med två eller fler spelare ur Juventusblocket (på nio timmar och 45 minuter). Och sedan det berömda klackmålet i EM 2004 har ”Ibra” inte gjort ett enda mål på Buffon (trots sju och en halv timmes spel).

Fullständigt massakrerande statistik.

– Vi är medvetna om Zlatans styrkor. Han är en av få superstjärnor som kan göra skillnaden för lagen de spelar för. Men Sverige är inte ett enmanslag. Det finns andra spelare i det svenska landslaget, säger Buffon inför matchen innan han snabbt lägger till:

– Men han kommer helt klart ge oss problem.

Målvaktsveteranen har förstås inte glömt det enda målet han släppt in från Ibrahimovic genom åren.

– För mig är det inget jättebra minne. Det måste jag vara ärlig och säga. Längre fram kom jag att uppskatta vad som krävs för att göra den typen av mål.

”En talang på den tiden”

Kort efter EM 2004 blev Zlatan lagkamrat med Buffon i Juventus.

– Zlatan var en talang på den tiden, men inte fullbordad som spelare. Man visste inte än vart hans karriär skulle ta vägen. Det har vi sett senare och att det inte var en slump att han gjorde det målet. Han har gjort fler liknande mål efter det, säger 38-åringen som njuter av att ha samma backlinje framför sig i landslaget som i klubblaget.

– I alla försvarslinjer jag har spelat med har alltid kommunikation och kemin varit en av de viktigaste ingredienserna. Speciellt om man vill gå långt i en turnering som EM. Vi har jobbat ihop länge, vi fungerar som en enhet. Jag känner dem väldigt väl, på och utanför planen, säger han.