Succélaget kan byta stad – till Eskilstuna

FOTBOLL

Uppgifter: AFC United kan flytta till Eskilstuna

Foto: Bildbyrån
Spelarna i AFC United kan spela i en ny stad nästa säsong.

AFC United är på väg upp till allsvenskan.

Till nästa säsong planerar de dock att byta såväl stad som namn.

Enligt vad DN erfar finns planer på att flytta klubben till Eskilstuna.

AFC United har gjort succé i superettan och med halva serien avverkad ligger klubben på en andraplats, vilket innebär uppflyttning till allsvenskan. Ett allsvenskt avancemang behöver dock inte innebära att Solna och Stockholm får ytterligare ett allsvenskt lag – utan istället kan Eskilstuna komma att få ett lag i högsta serien.

AFC United är inte nöjda med faciliteterna på Skytteholms IP och har även problem att locka publik och sponsorer. DN menar att AFC United nu har långt gångna planer på att nästa år flytta klubben till Eskilstuna.

Bekräftar planer på samarbete

Tanken är att föreningen i sådana fall kommer ingå ett samarbetsavtal med Eskilstuna City FK. Det nuvarande seniorlaget, som kommer ta AFC Uniteds plats i seriesystemet, kommer att döpas om till Eskilstuna AFC medan Eskilstuna City ska bli ett utbildningslag under namn Eskilstuna Ungdom.

Källor till DN menar att det hela kommer presenteras på en presskonferens senare under veckan. De skriver vidare att för att en sammanslagning och ett namnbyte för Eskilstuna City ska gå igenom kommer det krävas ett extra årsmöte.

– Vi har en ambition att hitta ett samarbete sen hur mycket och hur det kommer att se ut presenterar vi på torsdag, bekräftar Eskilstuna Citys marknadschef Stefan Forsberg för ekuriren.se.

DN har i sin tur varit i kontakt med AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm som inte velat lämna några kommentarer kring det hela.

Inget allsvenskt lag sedan 1964

Vid en flytt ska AFC United också ha planer på att försöka knyta till sig flera spelare med Eskilstunakoppling. DN nämner där spelare såsom Marcus Danielsson, Simon Lundevall, Simon Helg och David Fällman. Från just Eskilstuna kommer dessutom flera andra elitspelare – såsom Sebastian Larsson, Jesper Manns och Viktor Prodell.

– Det låter roligt. Det blir som att ta hem sitt lag. Tunavallen är också en fin arena, säger nuvarande AFC United–spelaren och Eskilstunasonen Filip Rogic till ekuriren.

I Eskilstuna finns sedan tidigare damlaget Eskilstuna United – som har ett betydligt högre publiksnitt än AFC United, en modern arena och flera tunga sponsorer.

I herrallsvenskan har Eskilstuna inte haft ett lag på över 50 år. Senast var IFK Eskilstuna, med 14 allsvenska säsonger i bagaget, som trillade ur 1964. I dag är det bästa laget Eskilstuna City, som har en allsvensk säsong på meritlistan och numera spelar i division 2.

ARTIKELN HANDLAR OM