”Hon var uppriven och jag förstår det”

avJennifer Wegerup

Publicerad:
Uppdaterad:

Sundhage om Solos utbrott mot Sverige avstängningen

1 av 2

Hope Solos hårda ord om det svenska OS-laget kom ur djup besvikelse.

Det menar Pia Sundhage.

– Hon var uppriven och jag förstår det, säger den svenska förbundskaptenen.

”De spelade som ett gäng fegisar”.

Den amerikanska målvakten Hope Solos hård omdöme om det svenska laget efter kvartsfinalen i OS. Hope Solo har nu stängts av i ett halvår av det amerikanska fotbollsförbundet.

Pia Sundhage vill inte kommentera avstängningen, om straffet var för hårt eller rätt.

– Nej, det vill jag inte kommentera säger Sveriges förbundskapten.

Hon uttrycker ändå underförstått förståelse för Hope Solo.

– De har tagit medalj i alla mästerskap. Hon var uppriven. Hade man ställt den frågan igen till henne nu kanske den hade fått ett annat svar, säger Sundhage.

Hon menar att man får se Solos reaktion i ljuset av stridens hetta.

– Det finns många som har sagt korkade saker. Inklusive jag själv. Det är inte alldeles enkelt när ni står här med mikrofoner. Är man så besviken över saker och ting så är det inte så konstigt att det kan bli så.

”Känner inte henne så väl”

Sundhage menar att det tvärtom är förvånansvärt positivt ofta.

– Om man tänker på alla intervjuer som görs är det konstigt att det händer oftare. Jag skulle vilja vända på resonemanget, tänk alla amerikaner som sagt så många bra saker om oss.

Sundhage fortsätter:

– Det här var ett litet snedsteg kan man säga.

Hon vill inte resonera kring om Solo gör rätt i att ta timeout.

– Jag har ingen aning, jag känner inte henne så väl. Tänk dig världens bästa målvakt i många år, hennes besvikelse. Hon har också gått igenom ett antal saker genom åren. Hon har sagt saker till tidigare förbundskaptener också, när hon inte platsade.

Kan hon ha samlat ihop till det här straffet från det amerikanska förbundet.

– Hon har ju en historia. Men jag vet inte. Men jag har fått många mejl och meddelanden från amerikaner som bett om ursäkt för hennes uttalande.

”Det här är ovanligt”

Pia Sundhage vill inte spekulera kring om huruvida Hope Solo straffas hårdare för att hon är kvinna.

– Det vet jag inte om det har att göra med att det är en man eller kvinna. Återigen, det här är ovanligt, jag har sällan varit med om något sådant här under alla år jag hållit på. Det mesta som sägs är så positivt.

– Ett snedsteg är det här och jag har inga synpunkter på om det ska straffas och hur det ska straffas. På min tid var det en journalist. I dag är det ett helt annat tryck i mediabevakningen. Men jag tycker att de flesta spelare är bra på att uttrycka sig, de har åsikter och är verbala. På damsidan tar man chansen, inte minsta amerikanerna osm är exceptionellt duktiga, att nå ut, via media.

Pia ler.

– Jag tror att det bottnar i att, som jag själv känner, att man vill göra en bra intervju för damfotbollens skull. Det tror jag många spelare tänker på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM