”Det var då Zlatan introducerade sig”

FOTBOLL

Källström om nyckeln i mötet med Italien – och kärleken till sitt andra hemland

Foto: Källström.

Sverige är troligen piskat att slå antingen Italien eller Belgien för att avancera från gruppspelet i EM.

För Kim Källström handlar det nu inte bara om att ta sig vidare i mästerskapet utan också om att förlänga landslagskarriären.

Som målbild använder 33-åringen en gammal landslagsklassiker.

Kim Källström var själv med när Zlatan Ibrahimovic räddade 1-1 mot Italien i matchminut 85 vid EM 2004. Ett klackmål som blev nyckeln till att Sverige sedan via 2-2 mot Danmark kunde avancera från gruppspelet.

”Då Zlatan introducerade sig”

Nu hoppas Källström att minnena av det klassiska målet ska hjälpa landslaget i fredagens nyckelmatch.

– Jag minns att vi låg under och kämpade oss tillbaka och Zlatan gjorde ett fantastiskt mål. Känslan är att det var då han verkligen introducera sig på den stora scenen. Det var också en ordentlig laginsats som gav oss en intressant möjlighet att gå vidare i turneringen så det är så klart ett bra minne och sådana bilder vi tar med oss ut i morgon. Det är viktigt att vi tror på det hela och att vi vet att det svenska landslaget gjort det förr är positivt, säger Källström.

33-åringen blir en nyckelspelare i matchen där han väntas få sällskap av Albin Ekdal, som i så fall petar Oscar Lewicki, på innermittfältet. Något som också innebär en skillnad på Källströms spel.

”Känns som att jag kommer hem”

– Det är sant att de är ganska olika som spelare. Albin är väldigt duktig på att ta fram boll och att komma in i box. Normalt sett så brukar han komma lite längre fram i banan när vi spelar men det beror också på vilka vi möter och på matchbilden. Men arbetsfördelningen är inte alltid densamma mellan två centrala mittfältare utan det gäller att hitta en bra balans mellan oss med hjälp av våra yttrar. Men det är två mycket, mycket kompetenta spelare så det funkar bra med de flesta.

För Kim Källström handlar det nu inte bara om att försöka förlänga EM-turneringen för svensk del utan även landslagskarriären för 33-åringen själv. Mittfältaren slutar efter EM och vittnade på torsdagens presskonferens om hur speciellt det är att få avsluta karriären i landet där han en gång byggde sin klubblagskarriär med Rennes och Lyon.

– Det känns som att jag kommer hem. Det känns som ett andra hem för mig eftersom jag har väldigt många vänner här och starka känslor till landet. Innan vi kvalificerade oss för mästerskapet hade jag inte tänkt på det men när vi gjorde det kände jag verkligen starka känslor kring att jag kan avsluta min landslagskarriär här i Frankrike. Vi försöker göra det mesta utav det och ska göra allt vi kan för att ta oss vidare från gruppen. Sen får vi se vad som händer. Men ja, Frankrike betyder mycket för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM