Sju år efter finten – med i landslaget

avKristoffer Bergström

Foto: BILDBYRÅN
Irma Helin.

Irma Helin debuterar i A-landslaget som 22-åring.

Men mittfältaren har funnits på förbundskaptenernas radar i sju års tid, sedan hon som tonåring gjorde ett makalöst tekniskt nummer.

– Hon är hittills den enda som gjort en helikopterfint inklusive en tunnel på sin motståndare mitt framför mina ögon under brinnande match, säger Lilie Persson.

I juli 2017 ska Sverige spela EM i Nederländerna. Lottningen sker om en månad, åttonde november, och Sverige är rankat .

Sverige har ett brons att försvara från hemma-EM 2013 och de har ingen tävlingsmatch förrän premiären nästa sommar.

Däremot väntar ett flertal träningsmatcher, varav de två nästkommande är mot Iran (20 oktober) och Norge (24 oktober).

Skrällen: 22-åring från Piteå

Under tisdagen presenterade Pia Sundhage truppen till den kommande samlingen.

De flesta namn var välkända i de här sammanhangen – Schelin, Lindahl, Fischer och Seger var alla med – medan Stina Blackstenius saknas eftersom hon ska spela U20-VM.

Men mest oväntad?

Utan tvekan Irma Helin.

Piteås mittfältare har en blygsam poängskörd i allsvenskan hittills, två mål och ingen assist, men tränarna har sett mer än så.

"Lite av en bollkonstnär"

Assisterande förbundskapten Lilie Persson berättar om en särskild roterande dribbling, en så kallad helikopterfint, som Irma Helin gjorde för Stockholms distriktslag redan som femtonåring.

– Jag som är fostrad i Bajen med Kenta, Putte och Billy – klart att det imponerade. Men det är inte det som tagit henne hit. För sedan har jag följt den här tjejen och hon är lite av en bollkonstnär, om man kan använda det uttrycket nu för tiden, säger Lilie Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM