AIK:s tvärvändning om tidigare vd:n

FOTBOLL

Thomas Edselius FÅR ansvarsfrihet

AIK Fotboll AB föreslog att Thomas Edselius inte skulle få ansvarsfrihet.

Sen... fick han det.

En enhällig styrelse tvärvände på årsstämman.

I februari gick AIK Fotboll AB:s styrelse ut med en kommentar inför årsstämman. Anledningen? Förslaget att inte ge förre vd:n Thomas Edselius ansvarsfrihet för sin tid som tjänsteman i föreningen.

Thomas Edselius ingick under februari 2015 ett flertal omfattande och delvis långvariga avtal för Bolagets räkning. Dessa avtal ingick utan att styrelsen haft kännedom om innehållet och omfattningen av avtalen. Avtalen har varit oförmånliga för Bolaget”, skrev AIK i en officiell kommentar från föreningen.

Edselius får ansvarsfrihet

Sportbladet erfor att det handlade om avtal skrivna med kontroversielle Jonas Galottas företag Sports Revenue Group, och de ekonomiska krav som SRG ställt på AIK.

– AIK Fotboll tar frågan på största allvar och det är viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till, det är också viktigt att agera så att ägarna, aktieägarna, medlemmarna och marknaden fortsatt känner förtroende för Bolaget, sa vd:n Mikael Ahlerup, som inte ville kommentera vilka av Edselius avtal det handlade om, i en kommentar.

Men nu, knappt en månad senare, får Thomas Edselius de facto ansvarsfrihet. På årsstämman röstade en enhällig styrelse för att bevilja honom det.

"Styrelsens ledamöter och de verkställande direktörerna, inklusive tidigare VD Thomas Edselius, beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2015. Beslutet om ansvarsfrihet var enhälligt.", skriver AIK Fotboll AB i en kommentar.

"Jag är bara tjänsteman"

Vd:n Mikael Ahlerup vill inte kommentera vändningen, och hänvisar till AIK FF:s (som har majoritet i AIK AB) nye ordförande Jonny Jergander.

– Jag är bara tjänsteman och rättar mig utifrån vad styrelsen bestämmer. Och styrelsen röstade enhälligt för att ge ansvarsfrihet, säger Mikael Ahlerup till Sportbladet.

AIK Fotboll AB skriver följande om avtalen med Sports Revenue Group:

"Det beslutades att via Bolagsverket utse en särskild granskningsman att granska hanteringen av de avtal som bolaget ingått med Sports Revenue Group AB."

Sportbladet har sökt Jonny Jergander.

ARTIKELN HANDLAR OM