”Kunskapen är för dålig”

FOTBOLL

Bo Karlsson om handsreglen: Vi har missat att informera alla nya

Foto: Oense Halmstadspelarna rasade mot domaren Håkan Jonasson efter att han missat en solklar hands som gav Kalmar ett sent kvitteringsmål tidigare i somras.

Hands eller inte hands. Det är frågan.

Sportbladets rundringning visar att det finns lika många olika regeltolkningar som det finns allsvenska lag.

– Kunskapen hos spelarna är dålig, inför nästa år måste vi ut och informera bättre, säger domarbasen Bo Karlsson.

Det var Halmstads tränare Janne Andersson som efter söndagens match mot Djurgården gick till attack mot domaren Peter Fröjdfelt efter en handssituation sent i matchen. Detta efter att Halmstad fått straffar dömda mot sig för hands tidigare under säsongen.

– Jag har full förståelse för att reaktionerna kommer, men det är ju en tolkningsfråga. Varje situation bedöms olika av domaren. Till sist kommer vi ändå tillbaka till ordet respekt. Vi har forum där vi kan diskutera sånt här, så Janne behöver inte gå ut i pressen, säger Bosse Karlsson.

Många av spelarna vill se en förändring av handsregeln, till att det alltid ska dömas för hands om bollen träffar armen.

– Men det skulle vi aldrig få igenom internationellt. Och dessutom skulle många spelare bli förbannade när de får ett skott på armen från en halv meter och domaren dömer straff. “Det var ju inte så här vi hade tänkt” lär reaktionen bli då.

”Missat att informera”

Är kunskapen hos spelarna för dålig?

– Ja, så är det nog. Det byts ju ut många spelarna i allsvenskan varje år, och vi har missat att informera alla nya. För några år sedan var vi ute och träffade samtliga spelare, men 2006 var det en lucka. I fjol gick

Uefa hårt in för att vi skulle träffa alla lagkaptenerna, men då missade vi ju resten. Så till nästa säsong, till hundra procents säkerhet, så kommer vi att träffa samt­liga spelare och dra ­huvudgrejorna i regelboken.

”Respektera domaren”

Går det att göra handsregeln tydligare?

– Nej, jag tror inte det. I slutändan handlar det om att respektera domaren. Det är hans bedömning som gäller. Men ett bra förslag på förändring tar jag gärna emot, det får du gärna skriva.

Han menar att hands­regeln är speciell.

– Den är inbyggd i varje fotbollsspelare. Redan när vi stod på skolgården och lattjade så skreks det på hand så fort bollen träffade armen. Då var det lättare, då lämnade man bara över bollen till motståndarna. Men på elitnivå gäller det så mycket mer, då blir det mer diskussioner.

”Inte göra sig för stor”

Men är regeln för krånglig?

– Nej, jag tycker inte det. Enklast är att säga “boll till hand och hand till boll”.

Ursäkta?

– Ja, söker bollen sig till handen så är det inte straff. Om handen söker sig till bollen däremot så är det ett regelbrott. Sen får man ju inte göra sig onaturligt stor, som Olof Mellberg i den där VM-kvalmatchen mot Kroatien 2005.

ARTIKELN HANDLAR OM