Allsvenskan i fotboll

Besara: ”Fått förslag från alla kontinenter”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Han har stängt dörren för allsvenskan, avtalet har gått ut och han rankas som ett av de största fynden bland de kontraktslösa spelarna.

Förfrågningarna har också varit många för Nahir Besara, 27 – från udda ligor.

– Jag har fått förslag från i stort sett alla kontinenter, säger han.

Det kliar i benen hos Besara och han är ärlig när han pratar med Sportbladet.

– Jag har inte rört en boll på två månader sedan jag spelade med ÖSK. Jag har sprungit mycket och kört på gymmet själv nu, jag är i bra fysisk form, men jag längtar efter att spela fotboll.

På måndag kör han igång med fotbollsträningen – med Syrianska.

– Jag känner en hel del folk där och vi har flyttat till Södertälje. Det känns enklast att köra lite med dem, säger Besara om nykomlingen i superettan.

Väntar på rätt klubb

Kontraktet med Örebro SK gick ut vid årsskiftet och nu väntar den offensive mittfältaren på att rådgivaren Patrick Mörk ska ringa med rätt klubb.

– Jag hade kunnat signa med en ny klubb. Jag är inte orolig eftersom det varit ganska många, men jag väntar på det som känns helt rätt. Det är det viktigaste klubbvalet i min karriär, säger Nahir Besara.

Har några andra allsvenska klubbar hört av sig?

– Nej. Jag har haft diskussioner med Örebro. Att inga andra har hört sig för beror nog på att de flesta vet att jag vill utomlands. Ska man värva mig så ska man ha ett spel där jag fungerar också, där jag går in i rätt position. Det har funnits intresserade allsvenska klubbar tidigare, men inte nu.

I höstas var han djupt besviken över hur Örebro höjde priset på honom när de redan godkänt att han åkte till Qatar för att skriva på för Al-Khor, som trodde att deras bud var accepterat.

Är samma klubb fortsatt intresserad?

– Inte just den klubben har kommit tillbaka. Jag har fått erbjudanden där nerifrån igen men det har inte varit lika attraktivt. 

Det ryktades även om intresse från sydkoreanska FC Seoul.

– Det var ingen rök utan eld. Det var många klubbar som tittade och följde mig. 

– Jag vill inte stressa fram något. Jag är öppen för det mesta, men jag vill känna att dit jag går är något jag verkligen vill. Så många delar ska kännas rätt som möjligt.

På fyndhyllan

– Jag är medveten om att jag varken kommer spela för Real Madrid eller att jag är Messi. Jag hoppas att jag har en ganska bra självbild.

Varifrån kommer intresset?

– Från många ligor, några lite mer annorlunda. Det har varit från hela världen, från varje kontinent i stort sett.

– När man är Bosman så ligger man lite på fyndhyllan. Jag är billigare än en 26-27-åring från allsvenskan under kontrakt som kostar tio miljoner kronor. Det är lite enklare för mig nu. Förfrågningarna blir både fler men också lite mer udda när man är Bosman. 

Är dörren helt stängd för ÖSK?

– Dörren är stängd, men inte låst... Man ska aldrig säga aldrig. Jag är jättebra kompis med alla i ÖSK, men jag vill testa något nytt. Just nu känns det inte aktuellt. 

Sommaren 2015 lämnade Besara Hammarby för turkiska Göztepe där det bara blev en säsong innan han återvände till Sverige och hamnade i Örebro.

Vad lärde du dig i Turkiet?

– Allt jag lärde mig då finns med nu när jag ska göra mitt nästa klubbval. Jag hade ett bra första halvår och ett jobbigare andra. Jag blev tio år äldre på ett år där. I en svensk klubb tar alla hand om varandra. Där och då spelade nästan varje spelare för sitt liv, man är inte kompisar på samma sätt då. Det är äta eller ätas. Jag är bättre förberedd nu. 

Svarar Erik Edman

Under 2,5 säsong i Hammarby svarade den offensive mittfältaren för 16 mål. Under tiden i ÖSK, också 2,5 säsong, blev det 19 allsvenska mål.

När Sportbladets Robert Laul nyligen rankade de största fynden bland kontraktslösa spelare för andra allsvenska klubbar att värva hamnade Besara som nummer ett.

I podden Ljugarbänken tycker samtidigt tidigare landslagsprofilen numera CMore-experten Erik Edman att Besara, Kerim Mrabti och Jiloan Hamad överskattar sin förmåga när de genom att inte förlänga kontrakten siktar mot bättre ligor utomlands:

– Jag tycker att deras prestationer under hösten är ett bevis på att de ska stanna i allsvenskan och vara kungar i den här serien. De hade blivit uppkäkade i en bättre liga med den typen av spelarkvalitéer som de har – för det finns otroligt många liknande spelartyper som faktiskt är bättre än de är. De ska stanna i Sverige och vara lysande här hemma, sa Edman.

Nahir Besara tar fotbollsexperternas åsikter med ett leende:

– Haha. Jag gillar Laul lite bättre just nu...

– Alla får tycka vad de vill, det är lugnt. Edman får tycka det. Det är kul även om jag tycker att han har fel.

– Om mig kan han säga vad han vill men om han tycker att varken Jiloan eller Kerim håller utomlands så har han inte det bästa fotbollsögat. Det är två skitgrymma fotbollsspelare, säger Besara innan han fortsätter:

– Det är kanske därför Edman inte är fotbollstränare just nu…? Han har inte tillräckligt bra blick för spelet, säger Nahir Besara med ett skratt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Besara: I så fall skulle jag kunna gå ner i lön

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Nahir Besara

Patrick Mörk

Kerim Mrabti

Jiloan Hamad

Örebro SK

Hammarby IF Fotboll