VM-motståndarens vapen: skyddat från svenska spioner

avFredrik Jönsson, Michael Wagner

Sveriges VM-premiärmotståndare Sydkorea tror sig redan ha ett övertag mot Blågult: en spionsäker träningsanläggning i Sankt Petersburg.

– Vi kan träna utan insyn där, säger talesmannen Cho Jun-heon.

Sveriges träningscenter är helt öppet.

Förberedelserna inför sommarens fotbolls-VM är igång hos Sveriges första gruppmotståndare, Sydkorea, som också är ett mer svårscoutat landslag.

Av VM-truppens 23 spelare kommer ett 15-tal komma från de asiatiska ligorna och en hel del av dessa spelare visar upp sig på det träningsläger som Sydkorea lagt in med kort varsel i Turkiet i slutet av månaden. Där kommer man också spela tre landskamper.

– Våra bevakare har koll på att Sydkorea ska vara där, men vi har inte bestämt än hur och vem som ska följa dem, säger landslagschefen Lasse Richt till Sportbladet.

Under VM-kvalet var Tom Prahl, Lasse Jacobsson och Jonas Thern (som nu hoppat av uppdraget för SvFF) motståndarspioner åt förbundskaptenen Janne Andersson.

Gjorde som England

Medan Sverige har valt att ha sin bas under VM i Gelendzjik vid Svarta Havet i södra Ryssland så satsar Sydkorea på New Peterhof Hotel i Sankt Petersburg vid Östersjön.

– Sankt Petersburg är lugnt och erbjuder en bra miljö, säger Cho Jun-heon, presstalesman i Sydkoreas fotbollförbund till Yonhap News.

Sverige kan använda sig av femstjärniga Kempinski Hotel i Gelendzjik sedan England valt bort det som förstaalternativ bland annat på grund av rädslan för värmen i södra Ryssland under sommarmånaderna.

England har i stället valt att ha sin bas, precis som Sydkorea, i Sankt Petersburg.

– Vår förbundskapten Shin Tae-yong säger att det viktigaste är att spelarna kan återhämta sig bekvämt, avslappnat och på ett stillsamt sätt där (i Sankt Petersburg).

– Shin har kontrollerat alla detaljer, från färgen på gardinerna till vad det är för kvalitet på mattorna, säger Cho Jun-heon.

Viktig detalj

Dessutom erbjuder träningarna på Spartak Stadium, öster om centrala Sankt Petersburg, en viktig detalj för sydkoreanerna:

– Det finns inga höga byggnader runt träningsanläggningen och det är bra för oss – vi kan genomföra träningsövningarna i säkerhet, säger Cho Jun-heon.

Vid den svenska träningsanläggningen i södra Ryssland är det precis tvärtom, något som Sportbladet konstaterade vid ett besök i Gelendzjik i början av december.

Den blågula träningsplanen där Janne Andersson ska leda de svenska träningarna under VM ligger nedsänkt i en svacka vid en större väg från vilken det är full insyn. Dessutom finns det flera höga byggnader i omgivningen.

– Om man vill så kan man nog titta in, det tror jag. Även om vi har en stängd träning, säger Lasse Richt.

Ni är mer öppna på er bas?

– Ja, mycket mer. Om någon vill sitta på taket eller hyra en lägenhet så går det, haha. Jag oroar mig inte ett dugg för det, säger Richt.

England valde St Petersburg. De flyttade.

– Från början var det sagt att England skulle ha varit där vi är. Så det är kanske därför. Jag tror inte det beror på hotellet, det var mer träningsarenan som inte är helt sluten.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM