Melkemichel: ”Vi är förhoppningsvis inte klara med spelarförvärv”

FOTBOLL

Under måndagen drog Djurgården i gång sin försäsong med årets första träning.

Sportbladet var på plats och fick en pratstund med tränaren Özcan Melkemichel, 49, om klubbens nyförvärv, vart fokuset ligger under försäsongen samt Europaspelet som väntar runt hörnet.

– Vår förhoppning, min och gruppens – och det ska alltid vara så i Djurgården – det är att vinna varje match. Gör man det tillräckligt ofta så blir man lyckosam någonstans, säger 49-åringen.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Nyförvärvet Jonathan Ring.

Inne i småkyliga Vinnarhallen ute på Bosön var det dags för årets första träningspass för Djurgårdens IF. Ett 30-tal nyfikna supportrar, samt ett gäng journalister, hade begett sig dit för att bevittna träningen. Det var inte fullt manskap, en hel del spelare saknades - men intensiteten under den dryga timmen var ändå hög med lite kvadratspel, lite matchspel och en hel del löpning.

– Det viktiga är att vi kom igång. Det är många som saknas, vi har tre som är på landslagssamling i Dubai, sen är Jonas (Olsson) inte här för att han missade ett flyg från New York på grund av oväder - och Aliou Badji kommer hit senare i dag. Vi tog upp några juniorer i stället, och vi fick se nyförvärven för första gången så det är kul att vara i gång, säger tränaren Özcan Melkemichel.

Alla fyra nyförvärv var på plats, där tränaren känner till tre av dem sedan tidigare.

– Det är väl Hampus (Finndell) som jag inte har sett tidigare, men hört gott om. Han gjorde ett ganska bra intryck, man ser att han är bolltrygg och att det finns potential i honom. Han är ju en ung kille, men om han visar framfötterna så konkurrerar han på samma villkor som alla andra.

Vad blir det viktigaste i träningen de här första veckorna?

– Nu är det mycket att komma i gång de här första två-tre-fyra dagarna, sen har vi tester nu i helgen. Efter det kommer vi köra på ganska hårt, sen åker vi ju på läger redan nästa vecka. Just nu är det mycket kring fysen som vi ska förbereda oss, säger Melkemichel.

”Vi ska sätta spelidén så tidigt som möjligt”

Laget åker på träningsläger till Sydafrika mellan 16-28 januari. Där väntas man spela en match, men motstånd är inte klart ännu.

– Det är inte resultatet som blir viktigast där, utan vi ska träna på bra och sätta in spelidén så tidigt som möjligt. Matchen får bli en bonus efter en tuff träningsperiod. Sen kommer fler träningsmatcher och därefter är cupen i gång. Försäsongen i Sverige har ju blivit mycket kortare i och med att gruppspelet i cupen har kommit in, men det är bra. Det är en fördel, men samtidigt så måste man också planera lite intensivare.

I Svenska cupens gruppspel ställs Stockholmslaget mot Jönköping, Degerfors och Frej.

– En ganska gynnsam grupp måste jag säga, men i cupen kan allt hända. Degerfors vann över oss i fjol till exempel, men vi ska absolut ha en stor möjlighet att ta oss vidare från gruppen, säger tränaren.

Många profiler har lämnat

När man tittade på träningen var det en spelargrupp som saknade många stora profiler från förra året. Kim Källström, Magnus Eriksson, Gustav Engvall och Elliot Käck har alla lämnat laget på ett eller annat sätt.

– Det är klart att det är tuffa avbräck, alla var duktiga fotbollsspelare och bidrog till mycket. Framför allt Kim (Källström) som kom med sin status och sitt sätt att vara. Han växte in fantastiskt bra hos oss. Sen Magnus (Eriksson) som gjorde 14 mål och sex-sju assist, en poängkung och skyttekung. De besitter ju ledaregenskaper bägge två. Sen har vi Elliot (Käck) som ändå spelade alla 30 matcher förra året. Det är tunga avbräck, så är det ju.

När ett lag förlorat ledarprofiler, mål och assists så blir det till att ge sig ut på marknaden efter ersättare. Likaså i Djurgården, där Özcan Melkemichel har en bra kontakt med sportchefen Bosse Andersson.

– Ja, vi för en dialog där. Vi har fått in Jonathan Ring som är en poängspelare, och förhoppningsvis kan han få ytterligare utveckling här. Samma sak med Dzenis Kozica. Vi är förhoppningsvis inte klara med spelarförvärv, sen får vi se hur det blir. Transferfönstret är öppet till den 31 januari, och mycket kan hända fortfarande, säger tränaren.

”Vi ska gå för SM-guld - därför jag kom hit”

Just Jonathan Ring, 26, var glad efter att ha genomfört årets första pass.

– Det kändes mycket bra. Det är skönt att vara i gång, och skönt att börja här i Djurgården.

Att mittfältaren valde just Djurgården var ett enkelt val för 26-åringen.

– Det är en storklubb, ett topplag. Man får vara med och slåss om ett SM-guld och spela i Europa också, säger han.

Målen med kommande säsong är också klara för den förre Kalmar-spelaren.

– Göra så bra som möjligt ifrån mig och hjälpa laget till att vara ett topplag. För egen del tycker jag vi ska gå för SM-guld. Det är därför jag har kommit hit.

”Det ska alltid vara så i Djurgården”

Tränare Melkemichel ser också framemot europaspelet i sommar.

– Väldigt mycket. Men allting beror på vad vi får för material när vi är klara och transferfönstret är stängt. Då vet man på ett ungefär vilka målsättningar man kan ha. Men vår förhoppning, min och gruppens - och det ska alltid vara så i Djurgården - det är att vinna varje match. Gör man det tillräckligt ofta så blir man lyckosam någonstans, i både serien och cupen, säger han.

En tredjeplats förra året i allsvenskan. Vad blir er målsättning i år?

– Det är omöjligt att prata om målsättning här och nu efter första träningen, när man inte vet hur truppen kommer att se ut. Vi har tappat en del tunga namn och fått in några, men just nu går det inte att prata målsättning.

På frågan om Djurgården kommer förändra någonting i sitt spel den här säsongen, svarar tränaren lite kryptiskt:

– Det vi gjorde bra kommer vi att förbättra, och det vi gjorde mindre bra kommer vi också att förbättra, säger han och ler.