Stefanelli målskytt i AIK:s premiärseger

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
FOTBOLL

Förra veckan njöt Rikard Norling av fyrverkerier, vackra vinterlandskap och våta drömmar.

I dag landade han i den torra verkligheten.

– Jag hade nog varit riktigt ilsk och besviken om vi släppt in ett mål på slutet, säger Norling efter en inte helt övertygande seger mot IK Frej.

Rikard Norling hade aldrig sett Skytteholms IP vackrare än under lagets premiärträning förra veckan. Han pratade om det påkostade fyrverkeriet, rimfrosten i träden och tillät sig att drömma våta drömmar om Alexander Isak.

I dag var han tillbaka i verkligheten – den där Alexander Isak spelar Bundesligamatch på Berlins olympiastadion och AIK försäsongsmatch mot IK Frej på Vikingavallen i Täby kyrkby.

För Bartosz Grzelak var det som att komma hem – AIK:s assisterande tränare hade flera framgångsrika år som huvudtränare i Frej – och faktum är att hela AIK verkade känna sig trygga i minusgraderna i Stockholms norra utkanter.

Adu viktig

Robert Taylor var aktiv på sin högerkant, Jesper Nyholm styrde spelet bakom honom och Nicolas Stefanelli var sugen på att göra mål. Men framför allt visade Adu hur viktig han kan bli för årets AIK. Ghananen var ständigt spelbar, styrde rytmen i passningsspelet och kom till flera avslut.

AIK, som under försäsongen spelar i helsvart som en hyllning till det ställ som användes i samband med klubbens tioårsfirande 1901, fick utdelning i den 22:a minuten. Adu stack fram en vass genomskärare till pigge Salétros, som osjälviskt spelade vidare till en helt fristående Stefanelli: 1–0 till bortalaget.

AIK ägde bollinnehavet och kombinerade fint, dock utan att komma till särskilt många klara målchanser. Ett skadedrabbat Frej låg rätt i försvarsspelet men lyckades sällan hota framåt. Djurgårdslånet Joseph Ceesay kom på genombrott några gånger, men Linnér i AIK-målet behövde aldrig ingripa.

Det behövde dock Samuel Brolin, som i halvtid byttes in i AIK-målet. Efter AIK:s premiärträning förra veckan sa Rikard Norling att Brolin är en potentiell förstemålvakt om ett eller ett par år, något som talangen omgående fick chansen att visa.

Goitom och Olsson inbytta

Innan tio minuter passerat hade Brolin räddat två frilägen: först Stavrothanasopoulos – Martin Falkeborn missade returen – och sedan Mattias Bouvins.

AIK gjorde många byten i paus och tog efter den korta Frej-offensiven över bollinnehavet.

Men trots att stjärnspelare som Goitom och Kristoffer Olsson kom in hade laget fortsatt svårt att skapa riktigt klara målchanser.

Matchen slutade 1–0 till AIK inför 2 107 åskådare, nytt publikrekord på Vikingavallen.

Rikard Norling hade på förhand tonat ner vikten av ett bra resultat men var ändå glad att AIK vann.

– Jag hade nog varit riktigt ilsk och besviken om vi släppt in ett mål på slutet, säger han till C More efter matchen.

– Jag sa redan innan att vi inte skulle lägga någon större värdering i att det kanske inte skulle se perfekt ut, vilket det absolut inte gjorde, fortsätter Norling.

AIK:s assisterande tränare Bartosz Grzelak säger att syftet var att få alla tillgängliga spelare (nyförvärven Ekstrand, Silva och Janosevic saknades) att få känna på matchspel.

– Det märktes att vi hade en blandning av juniorer och a-lagsspelare. Dynamiken fungerade inte alltid, men vi för matchen väldigt långa perioder. I vårt anfallsspel skapar vi inte så många målchanser som jag skulle önska. Jag tycker att vi kan vara mer attackerande mot ett lågt försvarsspel.

Nicolas Stefanelli säger att det var viktigt att få göra mål direkt.

– Det är mitt jobb. Det var skönt att börja försäsongen med ett mål.

Argentinaren gör sin första svenska försäsong.

– Det är en stor omställning. Det är kallt, men det är okej. 

Nästa helg möter AIK finska Inter Åbo innan laget åker på träningsläger i Dubai.

Spelschema Allsvenskan 2018 00:20