Har bluffat i månader inför mötet med PSG: ”Kan låta banalt”

avKristoffer Bergström

1 av 3
Bortamatchen mot Kristianstad 4 augusti.

Ett dygn före avspark i stormatchen mot PSG erkänner Tony Gustavsson att han har rävspelat i månader.

Tyresös tränare har konsekvent redovisat fel startelva för att lura fransyskorna.

– Det finns ett enkelt sätt att scouta svenska lag, det är att gå in via svenskfotboll.se, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Tyresös tränare Tony Gustavsson.

I morgon kliver Tyresö in i Champions Leagues 16-delsfinal. Eftersom de svenska mästarna inte deltagit i Europaspel tidigare är de oseedade, och på grund av en sportsligt oturlig lott väntar storklubben PSG, som omsätter dubbelt så mycket som dem.

För att höja sina chanser har Tyresö famlat efter alla knep. Ett började redan mot Kristianstad fjärde augusti. I den rapporterade startelvan spelar Lisa Dahlkvist mittback i 4-3-3-formationen. Men satt man på Vilans IP den eftermiddagen hade man noterat att Dahlkvist som vanligt rörde sig på mittfältet. Och nog var laget uppställt i 3-4-3.

Dahlkvist ofta mittback

Fortsättningen har sett ut som ett enda hattande:

4-2-3-1 har varvats med 3-4-3 och 4-4-1-1. Oftast med Dahlkvist som mittback och backen Alexandra Krieger på mittfältet.

Allt är en list från Tony Gustavsson. Ett sätt att lura PSG.

– Det finns ett enkelt sätt för utländska lag att scouta svenska lag, det är att gå in på svenskfotboll.se och titta på alla laguppställningar, där de ligger i spelordning med högerback, mittback, vänsterback. Om det ligger lite olika laguppställningar där blir det inte lika lätt att hitta laguppställningen, säger han och fortsätter:

– Jag vet själv hur jag scoutar och hur andra scoutar. Det kan låta banalt, men faktum är att det är begränsade resurser i damfotboll så alla kan inte scouta live. Man försöker få tag på videofilmer och se på laguppställningar.

”Väldigt bra pålästa”

Tony Gustavsson lägger till att Kosovare Asllanis gäng har haft representanter på plats i Sverige och filmat motståndet, men att hans bluffar kan ha spritt ett uns osäkerhet hos den franska bjässen.

Själv tror sig Gustavsson däremot vara helt på det klara med hur PSG spelar.

– Jag litar 110 procent på Benny Lennartsson som har scoutat åt oss. Vi är väldigt bra pålästa, säger han.