Vill införa förbud på klassiska finalarenan

avPatrik Larsson

FOTBOLL

Hårda regler kan sättas på Maracana

Foto: AP
Kan vara slut på barbröstat och flaggor på Maracana-stadion.

Klassiska Maracana-stadion i Rio de Janeiro är känd för sin kokande atmosfär.

Nu vill den brasilianska ligan följa Fifas linje och förbjuda publiken att spela instrument, ta av sig tröjorna och stå upp, bland annat.

– Med det nya Maracana, en ikonisk plats i fotbollen, har man förklarat krig mot folket, skriver fotbollsbloggaren David Butter enligt BBC.

Maracana invigdes till Brasilien-VM 1950 och har sedan dess etablerat sig som en av världens främsta arenor. Men dess kännetecken, elektrisk stämning och ett konstant drag på läktarna – nästan 200 000 var på plats för finalen mellan Brasilien och Uruguay 1950 – kan snart vara historia.

Arenabolaget Maracana Consortium vill ta efter Fifas restriktioner och förbjuda både instrument och flaggor på den nyrenoverade arenan. Och mer än så.

Förbud mot att ta av sig tröjan

Man vill dessutom förbjuda åskådare enkla saker som att stå upp under match – och att ta av sig tröjan.

– Vi kommer att diskutera förändringar med klubbarna, säger Joao Borba, president i arenabolaget, enligt Reuters.

– Jag pratar om flaggor, smällare och att stå upp under matcherna.

De som såg Confederations Cup minns att den brasilianska publiken, flagg- och instrumentförbjudet till trots, skapade en påtaglig atmosfär under matcherna.

”Förklarat krig mot folket”

.Enligt Reuters fick hela evenemanget trots allt kritik för bristen på klassiska sambaorkestrar, stora flaggor och pappersregnet från läktarhåll.

Därför förväntas även klubbarnas supportrar – Fluminense har skrivit på för spel på arenan, Flamengo, Vasco da Gama och Botafogo förväntas göra likadant – reagera starkt på vad som upplevs som ett gentrifierande förslag.

– Med det nya Maracana, en ikonisk plats i fotbollen, har man förklarat krig mot folket, skriver fotbollsbloggaren David Butter enligt BBC.

VM-finalen spelas på Maracana om exakt ett år, 13 juli 2014.