– Vuxna människor ska inte bete sig så

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Programledaren: Landslaget vägrade hylla Ljungberg

Svenska fotbollförbundet och fotbollslandslaget anklagas för att ha vägrat hylla Fredrik Ljungberg under Fotbollsgalan.

Bakom kritiken står programledaren Pär Lernström.

– Vuxna människor ska inte bete sig så, säger Lernström i senaste numret av Café.

Pär Lernström hade minst sagt första parkett under Fotbollsgalan förra året. Därifrån fick programledaren bland annat se när Fredrik Ljungberg tog emot Fotbollskanalens hederspris för sina insatser under den aktiva karriären.

Bakgrunden: Schism med Zlatan

Legendaren hyllades också stort av hela Globen – nästan. Enligt Lernström valde den svenska landslagstruppen och förbundsledningen att sitta ner under hyllningen.

– Det var ett jävligt tråkigt sätt att hantera situationen på. Vuxna människor ska inte bete sig så. Visst, nu är det en person i laget som har lite privata problem med honom, sitt ner du, men här snackar vi om folk som spelat med honom, jobbat med honom, rest med honom. I det läget visar man sin respekt för en yrkesman. Det vore intressant att höra fotbollsförbundet motivera varför man inte stod upp, säger Pär Lernström i senaste numret av Café.

I Café antyder Lernström att bakgrunden ska vara en schism mellan Ljungberg och ”en annan, inte helt okänd, svensk fotbollsprofil”. En tydlig fingerpekning mot Zlatan Ibrahimovic som bland annat kallade Ljungberg för ”primadonna” i sin bok.

– Jag orkar inte spä på skvallret. Men det vore intressant att höra den nytillträdde ordföranden (Karl-Erik Nilsson) motivera varför han inte reste sig upp när en spelare hyllades på en gala som han själv arrangerade, säger Lernström.

”Förmodar att jag stod upp”

När Sportbladet talar med Karl-Erik Nilsson känner han inte alls igen programledarens bild av hyllningen.

– Jag har inget minne av situationen men förmodar att jag stod upp om nu inte TV-bilderna visar något annat. Vi var inte alls involverade i någon diskussion om något sådant. Ljungberg är en av våra största genom tiderna och det var fantastiskt trevligt att han hyllades på vår fotbollsgala. Det gjordes på ett väldigt fint sätt av alla som var på plats och folket framför tv-apparaterna.

Vad säger du om Pär Lernströms upplevelse?

– Jag tycker att båda programledarna gjorde ett fantastiskt gott jobb. Upplevelsen får stå för honom. Jag tror inte övriga deltagare hade någon känsla av att det var på det sättet.

Satt landslaget ner?

– På en sådan tillställning har man full upp med att hålla reda på sig själv och vad man själv gör. Jag har ingen aning om vad de gjorde. Jag satt också med ryggen mot dem och vet bara att det var en fantastisk stämning i Globen som hyllade Fredrik på ett utomordentligt sätt. Vilka som stod upp eller satt ner har jag faktiskt ingen uppfattning om.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN