Folkfest – men Dif och AIK straffas för bengalerna

Böter väntar Djurgården och AIK efter att bengaler tänts på kortsidorna.

Men 08-derbyt blev o­ckså en folkfest.

– Den vita flaggan är hissad, säger Djurgårdens SLO Stefan Ryderfeldt.

25 175 personer kom till ­Tele2 arena för att se Djurgården-AIK.

Inför matchen hade supporterföreningarna Järn­kaminerna och Black Army gemensamt skrivit ett öppet brev där de manade till sina medlemmar att stötta sitt lag på ett respektfullt sätt.

Och kvällens helhetsbetyg blir högt – från alla håll.

– Vi hade möten i halvtid där länspolismästaren var med och de var jättenöjda. Inga konstigheter någonstans, och marschen fungerade jättebra, säger AIK:s ordförande Johan Segui.

Avstod marschen

Själv deltog han inte i marschen. Däremot hälsade han på ett gäng AIK-supportrar utanför arenan.

– Jag hann inte gå med, det var en massa logistikgrejer och så var det en jävla massa gnäll i fjol. Om inte polisen klart och tydligt ville att vi skulle gå med så fick det vara.

Djurgårdens SLO, Supporter Liaison Officer, Stefan Ryderfeldt var bortsett från förlusten helnöjd.

– Jag har en 20-årig historia av att varit våldsam djurgårdare, och det här var det lugnaste derbyt i mitt 47-­åriga liv. Folk går blandat ner i tunnelbanan, AIK:are och Djurgårdare tillsammans, det har aldrig någonsin hänt tidigare. Det är helt unikt, i­nte en incident.

Vad beror det på?

– Den vita flaggan är hissad. Folk har sänkt acceptansnivån. Folk kollar på bänkgrannen: ”Du kanske inte ska sjunga det där, du kanske inte ska kasta den där femkronan, skärp dig”.

Däremot väntar böter för klubbarna på grund av bengalerna.

– Det är ju så, supportrar tycker att det hör till. Jag tycker att man skötte pyrotekniken bra så att det blev stämningshöjande. Men det är tveeggat. Det är inte bra när klubben får böter så då blir man automatik emot, säger Johan Segui.

”Det var snyggt”

Stefan Ryderfeldt håller med.

– Titta på den organiserade bränningen i andra halvlek: Längst ner i djurgårdsklacken, längst ner på övre delen av AIK-läktaren. Det var snyggt, det var organiserat.

– Det är det sporadiska som ska bort för det ger ingenting. Det är derbyturister som Pelle från Ljungaryd som kommer hit med nio man i minibuss, dyngraka, och sliter upp en bengal och tror att de kan bete sig.

Bosse Andersson, sportchef i Djurgården:

– Varje kostnad är onödig, det är pengar vi kan göra ­något annat för. Vi hade en fantastisk första halvlek där det inte var några bengaler. Sedan skedde det i organiserad form i andra men så länge det är förbjudet blir det påföljder.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.