”Alla domslut var till vår fördel – det var ganska pinsamt”

Talar ut om hur han med Zenit köpte domare

Norrmannen Erik Hagen (till höger) spelade i Zenit under tre år. I årets Champions League blev de utslagna mot Dortmund i åttondelsfinalen.
Norrmannen Erik Hagen (till höger) spelade i Zenit under tre år. I årets Champions League blev de utslagna mot Dortmund i åttondelsfinalen.

Köpta domare och uppgjorda matcher.

Det vittnar tidigare Zenit-proffset Erik Hagen, 38, om från sin tid i den ryska ligan.

– Jag gav bort 3 000 dollar av min segerbonus till domaren.

När Hagen såldes till ryska storklubben Zenit St. Petersburg 2004 från Vålerenga blev han den första norrmannen att spela i den ryska ligan.

När han i dag summerar vad som blev tre år i Ryssland har han inte många mindre smickrande saker att säga om ligan.

I en intervju med norska VG talar han ut om utbredda former av matchuppgörelser och köpta domare. Han erkänner även själv att han varit med och betalat av domare.

Gillade inte att köpa

Hagen går tillbaka några år i tiden och minns att Zenit skulle spela match i dåvarande Uefa-cupen (i dag Europa League).

– En av våra spelare kände domaren. Bara det i sig självt är ju tveksamt nog. Vi hade helt galna segerpremier i Europa, 12 000 dollar (Drygt 84 000 svenska kronor). Innan matchen säger den här spelaren att var och en av oss ska ge 3 000 dollar (drygt 21 000 kronor) till domaren så att vi skulle vinna, säger norrmannen till VG.

Hagen minns att han inte gillade idén.

– Jag reste mig upp och sa att det var för jävligt, och att vi skulle vinna oavsett, eftersom vi var bättre än dem. Men spelarna kom överens om att göra på det här sättet.

Slog sönder speglar

Den norske mittbacken berättar om hur motståndarlaget fick fyra mål bortdöma i matchen efter tveksamma offside-vinkningar.

– Motståndarna var förbannade. Det var jag också. Jag tappade allt och hade sönder speglar och dörrar.

VG: Men du var med och betalade domaren?

– Ja, jag gav bort 3 000 dollar av min segerbonus till domaren.

Domaren som dömde matchen i fråga minns den kvällen, men förnekar att han kände någon spelare i Zenit – eller tog emot pengar.

– Det är nonsens. De skojar bara. Jag fick aldrig något erbjudande.

Den ryska klubben dementerar också.

– Låt mig försäkra er om att att Zenit alltid har följt principen om rent spel och har alltid gjort klart att matchresultaten ska avgöras på planen.

Råddes att söka straff

Hagen känner dock att uppgjorda matcher även ägde rum i ligaspelet. Han berättar att han skrattar när han tänker tillbaka på guldsäsongen 2007.

– Våra sista tio matcher. Herregud. Alla domslut var till vår fördel. Det var ganska pinsamt.

Jörgen Jalland spelade i Rubin Kazan under samma tid och nickar instämmande när han hör beskrivningen.

– Det många olika händelser. Det var vanligt att du gick ut på planen och kände av att resultatet i matchen var uppgjort på förhand. En del av de utländska spelarna i klubben sa till mig inför en match att det skulle vara smart att slänga sig i motståndarnas straffområde. En av dem kastade sig två gånger, och båda gångerna fick han straff, säger Jalland.

Erik Hagen har spelat 28 landskamper för Norge.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.