Osannolik hjälte i historiska segern

Från Beckham och Chippen till Falkenberg: De har lärt mig mycket

FALKENBERG. Hänger Falkenberg kvar i allsvenskan kan man delvis tacka David Beckham, Robbie Keane och Christian Wilhelmsson.

Tidigare lagkamrater till matchvinnaren Dan Keat, 26.

– De har lärt mig mycket som jag delar med mig av till våra unga spelare, säger han.

Falkenbergs FF väg till högsta serien var oväntad. Klubbens historiska första allsvenska målgörare och segerskytt har en minst lika udda resa.

I 12:e minuten nickade Dan Keat in matchens enda mål mot BP.

– Det var en perfekt hörna från Anton (Wede) och jag hittade en fin yta mellan två av försvararna. Det blev ett snyggt mål.

– Vi spelade bra stundtals, men också mindre attraktiv fotboll långa perioder. Vi måste vara beredda på att försöka vinna på ett mindre vackert sätt fotbollsmässigt.

Keat föddes i England, växte upp på Nya Zeeland, spelade collegefotboll i USA och hamnade under två säsonger i LA Galaxy med David Beckham och Robbie Keane som närmaste grannar i omklädningsrummet.

– Och jag spelade ihop med Chippen ett tag. Det är en kanonkille, säger Keat.

Såg Henke på tv

Hur hamnade du i Falkenberg?

– Jag åkte på skador under tiden i Galaxy och det var tuff konkurrens. Jag satt på bänken och behövde komma någonstans där jag fick spela.

– Min agentur har kontakter i Sverige och vid den tiden (våren 2013) var många andra transferfönster stängda. Jag vill se nya platser och då hamnade jag här.

Vilken är din personliga ambition nu?

– Jag har kontrakt med Falkenberg i två år. Går det bra för oss i år så får man se vad som händer mig sedan.

Vad betydde det för dig att plötsligt få Henrik Larsson som tränare?

– Det var fantastiskt. Där jag växte upp i Nya Zeeland visades det skotsk fotboll på tv. Jag såg honom i Old Firmderbyna.

– Med viss skicklighet och tur har jag fått uppleva några av världens bästa spelare i mina klubbar på kort tid. Otroligt, säger Keat med ett brett leende.

Tackar Becks och Keane

Vad betyder det i praktiken?

– Mot BP tycker jag du kan se hur vi tog med oss den vilja och intensitet Henrik har i omklädningsrummet ut på planen. Vi jobbade otroligt hårt. Sådant kan vara avgörande om vi lyckas hänga kvar.

Vilka tidigare medspelare har inspirerat dig mest?

– David (Beckham), Robbie (Keane) och Landon (Donovan). Det handlar inte om vad de sagt till mig utan att jag sett vad de kan göra på planen: hur de passar, hur de rör sig. Hur professionella de är på och utanför planen.

– Jag har lärt mig mycket av dem och förhoppningsvis kan jag ta en del av det vidare till de unga och talangfulla spelarna som vi har i Falkenberg, säger Dan Keat.

Se målet från matchen och intervju med Henrik Larsson i klippet ovan.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.