Osannolik hjälte i historiska segern

avMichael Wagner

FOTBOLL

Från Beckham och Chippen till Falkenberg: De har lärt mig mycket

FALKENBERG. Hänger Falkenberg kvar i allsvenskan kan man delvis tacka David Beckham, Robbie Keane och Christian Wilhelmsson.

Tidigare lagkamrater till matchvinnaren Dan Keat, 26.

– De har lärt mig mycket som jag delar med mig av till våra unga spelare, säger han.

Foto: Dan Keat gjorde Falkenbergs historiska första mål i allsvenskan.

Falkenbergs FF väg till högsta serien var oväntad. Klubbens historiska första allsvenska målgörare och segerskytt har en minst lika udda resa.

I 12:e minuten nickade Dan Keat in matchens enda mål mot BP.

– Det var en perfekt hörna från Anton (Wede) och jag hittade en fin yta mellan två av försvararna. Det blev ett snyggt mål.

– Vi spelade bra stundtals, men också mindre attraktiv fotboll långa perioder. Vi måste vara beredda på att försöka vinna på ett mindre vackert sätt fotbollsmässigt.

Keat föddes i England, växte upp på Nya Zeeland, spelade collegefotboll i USA och hamnade under två säsonger i LA Galaxy med David Beckham och Robbie Keane som närmaste grannar i omklädningsrummet.

– Och jag spelade ihop med Chippen ett tag. Det är en kanonkille, säger Keat.

Såg Henke på tv

Hur hamnade du i Falkenberg?

– Jag åkte på skador under tiden i Galaxy och det var tuff konkurrens. Jag satt på bänken och behövde komma någonstans där jag fick spela.

– Min agentur har kontakter i Sverige och vid den tiden (våren 2013) var många andra transferfönster stängda. Jag vill se nya platser och då hamnade jag här.

Vilken är din personliga ambition nu?

– Jag har kontrakt med Falkenberg i två år. Går det bra för oss i år så får man se vad som händer mig sedan.

Vad betydde det för dig att plötsligt få Henrik Larsson som tränare?

– Det var fantastiskt. Där jag växte upp i Nya Zeeland visades det skotsk fotboll på tv. Jag såg honom i Old Firmderbyna.

– Med viss skicklighet och tur har jag fått uppleva några av världens bästa spelare i mina klubbar på kort tid. Otroligt, säger Keat med ett brett leende.

Tackar Becks och Keane

Vad betyder det i praktiken?

– Mot BP tycker jag du kan se hur vi tog med oss den vilja och intensitet Henrik har i omklädningsrummet ut på planen. Vi jobbade otroligt hårt. Sådant kan vara avgörande om vi lyckas hänga kvar.

Vilka tidigare medspelare har inspirerat dig mest?

– David (Beckham), Robbie (Keane) och Landon (Donovan). Det handlar inte om vad de sagt till mig utan att jag sett vad de kan göra på planen: hur de passar, hur de rör sig. Hur professionella de är på och utanför planen.

– Jag har lärt mig mycket av dem och förhoppningsvis kan jag ta en del av det vidare till de unga och talangfulla spelarna som vi har i Falkenberg, säger Dan Keat.

Se målet från matchen och intervju med Henrik Larsson i klippet ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM