Atlético slog ut Barcelona

Vann med uddamålet på hemmaplan

Historisk seger för Atlético Madrid.

Succélaget är för första gången klart för semifinal i Champions League.

– Det här är spektakulärt, det här laget har inga gränser. Låt folket fortsätta drömma, säger Koke till Uefa officiella Twitter.

De saknade Diego Costa och Arda Turan – men succélaget Atlético Madrid fortsätter sin framfart i Champions League.

I kväll nådde klubben ett historiskt avancemang. Efter en 1-0-vinst på hemmaplan mot Barcelona har klubben för första gången någonsin nått semifinal i turneringen.

– Det är första gången på 40 år. Det är en enormt stor kväll för den rödvita delen av huvudstaden, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats sändning.

– Herregud vad de har fått lida. De har fått stå i skuggan av Real Madrid många gånger. Det här har inte hänt på generationer.

För Barcelona innebär det att klubben missar semifinal för första gången sedan 2007/08.

Rasande start av Madrid

Laget öste på från start och radade upp målchanser. I den femte minuten tryckte Koke in 1-0 till hemmalaget (se målet - extern länk).

Resultatet stod sig halvleken ut, trots att Madrid hade tre ramträffar.

Barcelona försökte i andra halvlek och skapade flera chanser. Xavi var nära att stöta in bollen från nära håll när målvakten Thibaut Courtois var ur balans.

Men det kom aldrig någon kvittering.

”Jag finner inte ord”

Det betyder att Atlético Madrid, som leder spanska ligan, är vidare till Champions League-semifinal efter sammanlagt 2-1, det första mötet slutade 1-1.

Semifinalerna lottas på fredag klockan 12.00.

– Vi är klara vinnare. Jag finner inte ord för att tacka för det stödet vi får från våra fans, säger matchvinnaren Koke.

– Nästa lag blir en tuff uppgift för oss. Vi har slagit ut ett av de bästa lagen, om inte det bästa.

Obesegrat i turneringen

Atlético Madrid, som är det enda obesegrade laget i Champions League, nådde final i Europacupen 1973-74.

– Det är ett skifte som sker här. De här spelarna var inte födda när klubben spelade Europacupsemifinal senast. Atlético går från att vara en outsider-klubben, som man inte riktigt kan räkna med, till att vara en maktfaktor på allra högsta nivå, säger Erik Niva.

Se Atlético Madrids segermål (extern länk).

Fotnot: Champions League ersatte Europacupen 1992/93.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.