Liverpools vädjan till svenska supportrar

Ber ALLA fans om hjälp – oavsett lag eller idrott Bildspel på katastrofen

Den 15 april kommer en minnesceremoni att hållas för offren i Hillsborough-olyckan.

Nu ber Liverpool idrottsälskare över hela världen att skicka in en halsduk från sitt lag för att bilda siffran 96 på Anfields gräsmatta.

96 människor dog och 766 skadades vid den tragiska olyckan den 15 april 1989. Nottingham Forest skulle ta emot Liverpool i FA-cupens semifinal men trafikproblem skapade kaos vid entrén till bortaläktaren.

Klämdes ihjäl

Arrangören tog då beslutet att öppna utrymningsgrindarna vilket fick till följd att läktaren blev fullpackad med folk. Kravallstaketet som skyddade planen av säkerhetsskäl hindrade flyktvägarna vilket resulterade i en katastrof när 96 personer klämdes ihjäl.

De 15 april kommer Liverpool uppmärksamma 25-årsdagen av tragedin på hemmaplanen Anfield. Nu uppmanar klubben idrottsälskare över hela världen att skicka in en halsduk till ceremonin som ett tecken på en global sammanhållning.

Klubben vill också att alla ska skriva en personlig hälsning till offrens familjer på halsduken. De kommer sedan att läggas ut på planen för att bilda siffran 96, för de 96 dödsoffren.

”Vore ett rörande sätt”

Liverpool-legendaren Kenny Dalglish har skrivit till samtliga 92 klubbar i Englands ligasystem för att be om hjälp och nu går klubben ut globalt för att så många som möjligt ska delta.

– Vi har redan fått ett stort stöd från hela världen men om vi kan skapa en fantastisk symbol och samhörighet på planen med de donerade halsdukarna från hela världen så skulle det verkligen vara ett rörande sätt att föra världen samman för 25-årsdagen av Hillsborough, säger Margeret Aspinall, ordförande för Hillsborough-familjernas stödgrupp, till klubbens hemsida.

I Sverige har bland annat AIK uppmärksammat aktionen och kommer att samla in halsdukar i samband med den allsvenska premiären mot IFK Göteborg den 31 mars.

Efter ceremonin kommer samtliga halsdukar att skänkas till välgörande ändamål.

Vill du skänka en halsduk är adressen:

Hillsborough Scarves

20 Chapel Street

Liverpool

L3 9AG

Alla halsdukar måste finnas på plats senast den 8 april.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN