Ny förlust för tippade topplaget Helsingborg

HELSINGBORG. Motgångarna avlöser varandra.

Just nu är de spelmässiga – Helsingborgs IF förlorade i dag igen.

– Det är en jättetuff period för oss, hela klubben lider efter det som som har hänt. Men vi måste stå upp när det blåser, säger lagkapten Pär Hansson.

Solen sken vackert över Örjans vall och en stor HIF-klack tog plats bakom ena målet.

Men fansen och spelarna fick vända hem med tunga steg.

När Pär Hansson stod i spelargången efter matchen passerade flera lagkamrater med sänkta blickar.

HIF är en klubb som går på knäna.

”Det är tufft”

När klubben väl tagit sig genom förra höstens interna oroligheter, ett ekonomiskt ståldbad, den tragiska dödsmisshandel i premiäromgången så klickar nu spelet.

– Det är tufft. Vi jobbar hårt, vi försöker men det studsar inte vår väg. Vi förlorar kanske mot ett bättre Halmstad, de skapar fler målchanser än vad vi gör. De är tunga, säger Pär Hansson och fortsätter:

–  Det är mycket hjärta, men vi gör lite för många tekniska misstag.

Halmstad BK fick i dag en drömstart med ett vackert frisparksmål av Johan Blomberg (Pär Hansson tog sitt hörn och hann inte över), men HIF kvitterade och kom igen - en stund.

Både viljan och spetsen

I andra halvlek var det HBK som hade både viljan och spetsen.

HIF:s spelare var frustrerade. Uppgivna.

Sportchefen Jesper Jansson menar att hela klubben nu måste stå upp för spelarna, att de inte är maskiner som bara kan leverera.

Pär Hansson:

– Det har hänt mycket runt om fotbollen som vi inte har kunnat påverka och som har påverkat oss jättemycket.  Vi har försökt att koncentrera oss på det vi kan, spela fotboll, men tyvärr har vi inte lyckats fullt ut.

Petra Thorén

HIF:s tunga tid

Interna oroligheter:

Förra våren lekte livet för HIF, men under hösten kom motgångarna och rapporterna om oroligheter internt. Skador och rykten om försäljningar störde. Och på en träning rök Erik Edman, som redan då var lagledare, ihop med Rachid Bouaouzan, som sedan fick lämna klubben.

Ekonomiskt stålbad:

HIF var nära att gå i konkurs 2013. Dålig kall på kostnaderna var en orsak och innebär att klubben tvingades genom ett ekonomiskt stålbad där spelare och spelarrättigheter såldes. Klubben har dragit in på alla onödiga utgifter i stort och smått.

Dödsmisshandeln:

Den allsvenska premiären slutade i en stor tragedi när en Djurgårdssupporter misshandlades i Helsingborg. Dödsmisshandeln ledde till att Dif-fans sprang in på planen på Olympia och matchen avbröts. En svår tid med många frågor har följt.

Förlusterna:

Efter den svåra premiären var Helsingborgs spelare inte mentalt med mot Norrköping. Bättre första riktiga hemmamatchen då det blev seger mot Häcken. Sen två tunga förluster: Elfsborg borta och i går Halmstad BK 1–2.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN