Yaya Tourés ilska: "Ser oss som djur"

Yaya Touré.
Yaya Touré.

Han är utvald som en av sex kandidater till Årets spelare i Premier League.

Men trots det går Yaya Touré till stenhård attack mot hur spelare från Afrika värderas gentemot resten av världen.

– Folk ser på människor från Afrika som djur, säger han i en intervju med BBC World News, enligt Daily Mail.

Yaya Touré har varit en av Premier Leagues klarast lysande stjärnor i år. I titeljagande Manchester City leder han den interna skytteligan från sin innermittfältsposition. Därför var det ingen som lyfte på ögonbrynen när han blev utvald som en av sex kandidater till Årets spelare i Premier League.

Ändå tycker lagkamraterna i City att han får för lite hyllningar. Samir Nasri sa i en intervju för en dryg månad sen att Touré skulle vara ansedd som en av världens bästa mittfältare om han inte var från Afrika.

"Samir säger sanningen"

Ett utspel som Touré själv fick kommentera i en intervju med BBC World News i går.

Då gick han till ett skarpt angrepp mot fotbollsetablissemanget.

– Jag tycker att det Samir sa definitivt är sant, säger han och fortsätter:

– Ska jag vara ärlig så har jag bara fått ett ordentligt erkännande från fansen. Jag vill inte vara hård eller negativ, men jag vill vara ärlig, säger Citystjärnan.

Besviken om han inte vinner

Han menar att media har ett stort ansvar att lyfta fram spelare från Afrika bättre och att man i tidningar och tv är klart mer benägna att hylla spelare som Xavi och Iniesta för deras offensiva kvaliteter medan de slipper undan kritik om de gjort ett svagt defensivt jobb.

– Om vi spelar bra men inte får det erkännandet från media så kommer vi inte att komma dit vi vill. Folk ser på människor från Afrika som djur, säger han.

Den ivorianska stjärnan säger att han kommer bli besviken om Adam Lallana, Eden Hazard, Luis Suarez, Steven Gerrard eller Daniel Sturridge får priset som årets spelare i stället för honom.

– Definitivt. Som en mästare, en vinnare, vill jag alltid vinna, säger han i BBC-intervjun.

Så är läget i lagen i den engelska toppstriden

Liverpool – 77 poäng

Form: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Återstående matcher: Norwich (b), Chelsea (h), ­Crystal Palace (b), Newcastle (h)

Inte tillgängliga: Jordan Henderson (avstängd), Daniel Sturridge (skadad, tveksam till spel), José Enrique (långtidsskadad).

Det talar för:

Mycket, väldigt mycket. Liverpool har inte vunnit titeln sedan den engelska högstaligan bytte namn till Premier League, men i år kan bli året. ­Laget har en galen form med tio raka segrar, ett anfallspar som ligger etta och tvåa i skytteligan och dessutom två poäng ner till Chelsea – som kommer till Anfield nästa helg.

Det talar emot:

Historiken. För toppkonkurrenterna är situationen välbekant, för dagens Liverpool är den helt ovan. Att vara favoriter och allt vad det innebär är ­någonting som laget måste hantera för att det inte ska sluta i ett enda antiklimax. Dessutom lär Daniel Sturridge missa dagens match – och för varje seger kommer ju den där förlusten närmre.

Chelsea – 75 poäng

Form: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Återstående matcher: Sunderland (h), Liverpool (b), Norwich (h), Cardiff (b).

Inte tillgänglig: Eden Hazard (skadad).

Det talar för:

Det korta svaret är José Mourinho, det långa är att Chelsea fortfarande har jättemöjlighet att bli mästare trots flera plattmatcher i vår. Men laget gör inte alls lika många mål som motståndarna, däremot är defensiven den bästa i England – kanske till och med i hela Europa. Och full pott på de sista fyra matcherna så hamnar titeln i London.

Det talar emot:

Framgångarna på dubbla fronter. Vändningen mot PSG i Champions League-kvartsfinalen må visserligen ha inneburit en hel del energi, samtidigt kan den kosta ännu mer. På en vecka kommer Chelsea spela två matcher mot Atlético Madrid – och däremellan väntar seriefinalen mot Liverpool. Ett vråltufft spelschema.

Man City – 71 poäng

Form: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Återstående matcher: West Bromwich (h), Crystal ­Palace (b), Everton (b), Aston Villa (h), West Ham (h).

Inte tillgängliga: Yaya Touré (skadad), David Silva (skadad), Jesus Navas (skadad), Matija Nastasic (skadad).

Det talar för:

Enligt Manuel Pellegrini att den matematiska chansen fortfarande finns kvar. Och efter Citys sensationella vändning mot QPR i den sista omgången för två år sedan – som gav ligaguldet – går det aldrig att räkna bort dem. Skulle det dessutom bli kryss mellan Liverpool och Chelsea kan det vara vidöppet igen.

Det talar mot:

Logiken. Att på bara några dagar först förlora mot Liverpool och sedan tappa poäng hemma mot Sunderland är inte direkt något som tyder på att Manchester City ska toppa tabellen i början av maj. En ganska djup formsvacka och flera nyckelspelare på skadelistan – Pellegrini har all anledning att ligga sömnlös om nätterna.

Sammanställning: Jonathan Berntsson

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN