Nye MFF-tränaren: ”Ingenting är omöjligt”

avStefan Alfelt

FOTBOLL

MALMÖ. Årets stora guldfavorit Malmö FF ligger inför hösten tia. Elva poäng efter Hammarby trots en match mer spelad.

Finns det en guldchans fortfarande?

– Ingenting är omöjligt, säger MFF:s nye tränare Uwe Rösler.

En 49-årig östtysk med karriär som spelare England, Tyskland och Norge, samt som tränare i Norge och England.

Han står inte inför någon enkel uppgift i mästarlaget MFF med ständiga guldambitioner och förhoppningar om Champions Leaguespel.

– Kvaliteten på spelarna i den här truppen är bättre än lagets nuvarande placering. Vi måste börja vinna och ju snabbare vi gör det desto tidigare kan vi börja jaga.

– Nu handlar det om korta mål. Första målet är att vinna första matchen 7 juli. Sen tar vi de kommande och ser vart det leder oss till i slutet av säsongen.

Rösler har i nuläget inga krav på spelarförstärkningar. Han vill först se sina spelare på träning och i träningsmatcher, men han är mycket väl medveten om förväntningarna på honom i storklubben.

– Den här klubben har varit jagad genom åren och tvingats att se över sin axel. Nu måste de andra lagen titta över sina axlar medan vi tittar uppåt. Vi ska arbeta otroligt hårt som en enhet och börja vinna våra matcher.

Fått sparken tre gånger

Malmö har skapat många målchanser utan att kunna utnyttja dem. Hur ser han på det som gamma målskytt?

– Jobb, jobb, jobb.

– Som gammal anfallare kommer jag alltid att uppmuntra mina anfallare att aldrig tvivla på sig själva. Ju oftare man får in bollen mellan stolparna, ju större blir chansen att du fortsätter att göra mål. Fotboll handlar om självförtroende.

– Vi har unga anfallare tillsammans med en väldigt erfaren. De unga kan lära sig väldigt mycket av Markus Rosenberg. Inte bara allmänt gällande spelet utan även vad det betyder psykologiskt när du missar chanser.

Som tränare har han fått sparken tre gånger i engelska klubbar.

– I England är att få sparken en del av businessen. Det styrs ofta av känslor med en enda som bestämmer. Förlorar man fyra-fem matcher under en månad kan man förlora sitt jobb.

MFF har sparkat tränare som vunnit guld.

– Ja. Jag valdes till årets manager men fick sparken i år. Sånt kan hända. Men när en dörr stängs öppnas ibland en annan.

– Som coach blir det skillnad när du tar över Malmö FF jämfört med Fleetwood Town, Brentford eller Wigan Athletic. Varje klubb, varje lag har en egen karaktär. Mycket bra arbete har gjorts här och det är en trupp bestående av bra spelare.

Receptet är ”enkelt” för Uwe Rösler.

– Vi måste få till kvalitet. Inte bara nu och då utan kontinuerligt.

Albin Ekdals lag i VM-elvan – ta ut ditt lag på manager.aftonbladet.se 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM