Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Sverige kan få ”Dödens grupp” i VM igen

Av: 

Filip Durefelt

FOTBOLL

Sverige är klart för VM i Ryssland och vilka motståndare som väntar avgörs den 1 december.

Men redan nu står det klart att vi kan få uppleva ”Dödens grupp” från 2002 igen – med Argentina, England och Nigeria.

Marcus Berg jublar efter VM-avancemanget. Till vänster Sportbladets förstasida 13 juni 2002 – efter att Sverige gått vidare från ”Dödens grupp”.

Efter bragden i Milano kan det svenska herrlandslaget börja planera för en sommar i Ryssland.

Med det följer också önskescenarion och mardrömsscenarion vad gäller gruppmotståndare. Lagkapten Andreas Granqvist menar att Sverige satt sig i respekt efter det lyckade VM-kvalet.

– Ingen kommer att underskatta oss i VM. Vi har slagit ut både Holland och Italien och besegrat Frankrike. Det säger lite grann. Vi är oerhört laddade inför Ryssland, säger Granqvist.

Den 1 december ska grupperna lottas i Moskva, och redan nu står det klart att Sverige kan få uppleva ”Dödens grupp” igen.

I VM 2002 lottades Sverige in i vad som ansågs vara den svåraste gruppen, med Argentina, England och Nigeria, en grupp man sedan överlevde efter 1–1 mot både Argentina och England.

Nu har de fyra lagen hamnat i de fyra olika seedningsgrupperna och därmed finns alltså chansen för en ny ”Dödens grupp” – 16 år senare.

Svenska drömgruppen

Än är endast 29 av 32 lag inkvalade till världsmästerskapet, så seedningsgrupperna kan se ut på lite olika sätt beroende på vilka som tar sig till Ryssland. Men att se en möjlig mardrömsgrupp är inte alltför svårt.

I seedningsgrupp 1 finns de sju högst rankade lagen i världen, där Brasilien vore en svår nöt att knäcka. Släng in Spanien från seedningsgrupp 2 och Japan från seedningsgrupp 4 och Sverige har fått en riktig mardrömsgrupp.

Inte fler än två europeiska lag kan hamna i samma grupp, vilket innebär att vi kan slippa en del stornationer.

Och man ska försöka hitta en möjlig drömgrupp är 65:e-rankade Ryssland, som visserligen är värd, sämst rankad i seedningsgrupp 1. Peru hamnar i seedningsgrupp 2 om de kvalar in medan Panama som kommer göra sitt första VM återfinns i seedningsgrupp 4.

Tre sista VM-lagen klara i veckan

Lagen som fortfarande kämpar om en plats i VM är Danmark som möter Irland i playoff-match nummer 2 i kväll, Peru och Nya Zeeland och Australien och Honduras.

De två sistnämnda mötena avgörs på onsdag.

Emil Forsberg är positiv inför Sveriges första VM på tolv år, oavsett vilka motståndare som väntar.

– Vi kan göra bra saker i Ryssland, säger han.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

RANKAR: Så bra är VM-klara landslagen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Herrlandslaget i fotboll

VM-kval i fotboll

Fotbolls-VM