”Vi sänkte vårt avtal med förbundet”

Granqvist i stor intervju efter bragden

avJohan Flinck

FOTBOLL

”Landsfader”, ”Hysénklass”, ”Grande Granen”...

Miraklet i Milano har gjort Andreas Granqvist folkkär.

Med ett par dagars distans ger playoffhjälten här sin syn på natten efter bragden, hyllningarna, Zlatan & VM och damernas avtal.

Han avslöjar också att herrarna sänkte sina villkor i det senaste avtalet med förbundet.

– På grund av förbundets situation med Friends Arena.

Foto: ANDREAS BARDELL
TÅRAR AV GLÄDJE. Efter 0–0-matchen och avancemanget till VM brast det för planens gigant Andreas Granqvist och tårarna rann ned för kinderna. Nu berättar ”Grande Granen” om den omtumlande tiden efter playoff-bragden.

Det har gått nästan två dygn sedan Miraklet i Milano när vi når Andreas Granqvist.

Då har det bara hunnit gå några få timmar sedan han klev innanför dörren till sitt hus i hemma i Ryssland

Han landade i Krasnodar först klockan 03.30 natten till onsdag på grund av försenat flyg.

Då drog Granqvist direkt till träningsanläggningen utanför staden där spelarna har sina egna ”hotellrum”. Det var ju träning på förmiddagen och frun Sofie och dottern Nova är hemma i Helsingborg fram till helgen.

Satt uppe till klockan åtta

När playoffhjälten ”kraschar” i soffan på onsdagskvällen ser han den allsvenska kvalmatchen mellan Trelleborg och Jönköping – och ger för Sportbladet sin syn på de senaste dagarnas hyllningar och skriverier.

Vad sa frun när hon fick se din nya, rakade frisyr?

– Vi träffades på hotellet efter matchen. Hon var inte så nöjd men hon vänjer sig, sa hon. Det växer ut snabbt, haha.

Var din dotter Nova också med i Milano?

– Nej, det hade blivit för sent för henne. Hon var hos mina föräldrar i Påarp. Jag tror faktiskt att hon såg hela matchen.

Det blev sent för pappa Andreas också efter bragden.

– Vi äldre grabbar – som Mackan (Berg), Ola (Toivonen) och jag – satt kvar i hotellrestaurangen med de flesta ur ledarteamet. Vi bara slappnade av och njöt. Jag hade bokat ett så sent flyg som möjligt för att kunna vara vaken länge. Jag satt uppe till klockan åtta på morgonen. Sedan sov jag ett par timmar och åkte till flyget. Några gick nog direkt till bussen utan att sova alls.

Folkkär över en natt

Granqvist har haft en lång, tålmodig väg in i landslaget. Han debuterade redan 2006 men gjorde inte sin första tävlingslandskamp förrän 2010 och blev helt given först 2014.

Över en natt i Milano blev 32-åringen plötsligt folkkär.

– Det är bara positivt. Kul att vara uppskattad. Jag gjorde min kanske bästa landskamp när det gällde som mest. Det var extrem glädje, mycket hälsningar och sms. Men jag vill framhålla att det var en laginsats, precis som i hela kvalet. Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) har gjort det fantastiskt med övriga ledarteamet och vi spelare. Vi har gjort detta tillsammans, betonar Granqvist.

Låt oss ändå beta av några av hyllningarna.

Kim Källström kallade dig ”landsfader”.

– Det är väl helt okej (skratt). Fantastiskt skoj när en spelare säger det som jag känner väl och som gjort så mycket för svensk fotboll.

Sportbladet har tryckt upp t-shirts där det står ”Grande Granen”.

– Jag hoppas att den blir en storsäljare, haha.

Din insats på San Siro jämförs med Glenn Hyséns berömda supermatch på Wembley 1988.

– Glenn var en fantastisk fotbollsspelare och spelade på samma position som mig så det är bara roligt att jämföras med en sådan ikon i svensk fotboll. Jag hade väl några hyfsade glidtacklingar i första halvlek. Det var en skön känsla.

Filip & Fredrik tillbringade nästan hela sitt program Breaking News i går till din ära och har ordnat en roll till dig i en kommande Beck-film, då det är dina favoritfilmer.

– Det var fantastisk skoj. De är stora i Sverige och sköna killar.

”Aldrig varit vid Svarta havet”

Dagen efter miraklet i Milano meddelade förbundet att landslaget kommer att ha sin VM-bas på Kempinski Grand Hotel i Gelendzjik vid Svarta havet, bara 20 mil från ”Granens” Krasnodar.

Men lagkaptenen har faktiskt inte varit med och kollat in hotellet.

– Jag har faktiskt aldrig varit vid Svarta havet under mina 4,5 år här. Det är för dåligt. Men Viktor Claesson har varit där med sin flickvän och familj. Han säger att det är ett fantastiskt ställe. Det kan inte bli mycket bättre i Ryssland.

”HIF-dörren inte stängd”

För ett par veckor sedan berättade Granqvist i Sportbladet att han var tveksam att återvända hem till Helsingborgs IF redan i sommar, vilket han tidigare sagt. Detta sedan HIF missat att gå upp i allsvenskan.

Påverkar VM-avancemanget din framtid i HIF på något sätt?

– Jag vet inte själv vad som händer. HIF-dörren är absolut inte stängd. Det finns fortfarande stora möjligheter att jag spelar i HIF nästa år. Jag stänger inga dörrar till något. Jag ska tänka över det otroligt noga innan jag tar det beslutet.

Zlatan och VM ”ingen fråga”

Zlatan Ibrahimovics eventuella VM-deltagande har blivit en snackis efter bragden.

– Som Janne sa: det känns lite respektlöst mot hela truppen att spekulera i det nu direkt när vi gjort det här så fantastiskt bra.

– Det här är ingen fråga, för han har tagit sitt beslut och sagt nej. Skulle han ändra sig får man ta det då. Sen är det en fråga för Janne. Nu vill jag prata om laget som gjort detta med hjälp av hela ledarteamet. I dagsläget har jag inga mer kommentarer kring det.

”Viktigt för alla tjejer”

Dagen före matchen på San Siro blev det stor uppmärksamhet kring damernas avtalsförhandlingar med förbundet sedan Fotbollskanalen avslöjat att de hotade med bojkott av Fotbollsgalan.

När Sportbladet frågade Janne Andersson och Andreas Granqvist på presskonferensen om deras syn på saken gick landslagets presschef Niklas Bodell in och hänvisade alla frågor i ämnet till generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Efteråt blev det en debatt av förbundets hantering av frågan.

– Jag förstår att ni vill ställa frågan men det var inte läge att ta den inför den viktigaste matchen på många år, säger Granqvist.

– Jag förstår att Bodell och förbundet gick in och tog den. Hade den kommit mitt i veckan eller efter matchen så hade varken Janne eller jag haft några bekymmer att svara på den.

På onsdagen kom damlandslaget och förbundet överens.

– Jag är väldigt glad att förbundet och damerna kommit överens och hoppas att båda parter nöjda. Det är viktigt för alla tjejer som spelar fotboll i Sverige. Klart att de ska ha så bra villkor som de kan få.

Foto: AP TT

Förhandlar på 5–10 minuter

Herrarnas motsvarande avtal gick ut direkt när playoff var över.

Så nu ska du förhandla med Sjöstrand?

– För oss brukar det ta fem-tio minuter att komma överens. Vi lär snacka nästa gång under samlingen i mars.

5–10 minuter?! Varför går det så snabbt för er medan det tar ett år för damerna?

– Förmodligen för att de varit långt från varandra. Det viktigaste är att man kommer överens, sen kvittar det hur lång tid det tar. Men det är skönt att de är överens och att båda parterna är nöjda.

Sedan kommer Granqvist med ett avslöjande:

– I det senaste avtalet sänkte vi våra villkor på grund av förbundets situation med Friends Arena.

Nationalarenan har ju varit ett ekonomiskt sänke för förbundet under lång tid.

– Jag var inte med på avtalet före det men jag tror att villkoren sänktes där också.

Sportbladet avslöjade på onsdagen, innan det nya avtalet skrevs, att damerna haft 230 kronor om dagen när de har samling.

– Jag vet inte om vi har något ens eller om det är samma eller mer. Men jag förmodar att det är en ersättning som måste betalas ut för dom har oss från klubbarna, säger Granqvist.

I stället förhandlar man mer om bonusar för hur landslaget presterar och hur mycket pengar man drar in till förbundet, där till exempel publiksiffrorna har betydelse.

Efter att ni nu gått till VM, som ger bortåt 100 miljoner kronor till förbundet – kommer ni kunna höja villkoren igen, tror du?

– Nej, det tror jag inte vi kommer att göra. Bara för att förbundet fått in en bra peng så ska vi inte utnyttja det läget. Det är en ära att spela i landslaget. Det är det finaste man kan göra. Framförallt efter en kväll som i Milano. Men jag måste såklart prata med laget om det först, säger kapten Granqvist.

Så lottas fotbolls-VM 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM