”Han har varit helt outstanding”

Forsberg nyckeln när Sverige är överens: Vi måste anfalla

avAndreas Käck, Johan Flinck, Patrik Brenning

FOTBOLL

MILANO. Emil Forsberg chockade italienarna med sin tekniska överlägsenhet i den första playoffmatchen på Friends Arena.

Nu kan Sveriges VM-öde hänga på att 26-åringen klarar av att göra det igen.

För trots 1-0-ledningen att försvara talar det svenska landslaget om anfallsspel inför returen på San Siro.

Sverige har med sig 1-0 från fredagens första playoffmatch till VM mot Italien men trots det resultatmässiga övertaget talar laget om vikten av anfallsspel inför måndagens returmatch i Milano.

– Det är jätteviktigt att vi inte hamnar i ett försvarsläge och ska gå ut och försvara vårt mål i 90 minuter för de är så skickliga att de då förr eller senare kommer såra oss. Därför tjatar jag också om modet, att ta initiativ och gå för det när vi har chansen. Offensiva omställningen när vi vinner bollen är nyckeln, utöver att vi ska försvara oss bra, säger förbundskapten Janne Andersson.

”Kommer försöka anfalla”

Lagkaptenen Andreas Granqvist är också tydlig med att det svenska laget kommer fokusera lika mycket på anfallsspel som försvarsspel inför måndagens avgörande.

– Vi kommer inte gå in för att bara försöka hålla nollan. Vi kommer ha ett eget spel och försöka anfalla men med intelligens så att vi inte går bort oss i onödiga lägen. Men det går inte att bara försvara sig.

En nyckel i Sveriges strävan att behålla bollen och såra den italienska defensiven är Emil Forsberg. I den första playoffmatchen i fredags försökte 26-åringen sig på åtta dribblingar. Han lyckades med alla. Det kan jämföras med övriga lagkamrater i Sverige som tillsammans klarade fyra av nio försök.

”Är världsklass”

Sportbladet har inför avgörandet talat med ett antal gamla landslagshjältar med rutin från den här typen av stormöten. Patrik Andersson är en av flera som lyfter fram just Emil Forsbergs betydelse om Sverige ska nå VM.

– Stundtals har han varit helt outstanding, säger Andersson.

Något även VM 94-hjälten Kennet Andersson skriver under på.

– Forsberg har varit vår genomgående bäste spelare. Han är så jävla häftig alltså, så cool. En riktig toppspelare. Världsklass, faktiskt.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

Sverige-Italien: Fakta 00:45