SvFF:s hårda svar efter hotet om bojkott

avFrida Fagerlund, Patrik Brenning

FOTBOLL

Damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan.

Nu riktar SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand hård kritik mot spelarförbundets agerande.

– Jag tror inte på strejk och hot för att hitta långsiktiga lösningar, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

Under söndagen kom beskedet: damlandslaget bojkottar Fotbollsgalan som arrangeras den 20 november. Anledningen är att spelarna är missnöjda med förhandlingarna med förbundet gällande villkor.

– Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen, säger Caroline Seger till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson blev överraskad av uttalandet och säger till Sportbladet att han hoppas att det hela är ett missförstånd:

– Klart att vi blir jätteförvånade av det här utspelet, med tanke på hur dialogen har gått, säger Nilsson.

– Som sagt, bollen ligger hos oss just nu i förhandlingarna. Jag hoppas och tror att det här är ett missförstånd. Det lär vi väl få klarhet i senare i eftermiddag.

”Behöver inte representera Sverige”

Sjöstrand är desto hårdare i sin bedömning av läget. Spelarförbundets försök att sätta press på förbundet faller inte generalsekreteraren i smaken.

Han menar att Seger har rätt att ha sin egen uppfattning men säger också att han är övertygad om att man inte representerar Sverige för pengarnas skull, oavsett om man är kille eller tjej.

– I så fall för att det kan vara vägen till de stora pengarna och ligorna. Vi måste se till vår ekonomi, vad kan vi tillåta? Vi kan bara utgå ifrån våra förutsättningar. Vill man inte representera Sverige utifrån det här, då är man fri att avstå. Man behöver inte spela för landslaget om man inte vill, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

”Tror inte på strejk och hot”

Till Sportbladet säger generalsekreteraren att även han, liksom Nilsson, är förvånad över utspelet.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft en förhandlingar under pågående år och så sent som i torsdags träffade vi spelarföreningen, säger Håkan Sjöstrand.

– Givet det som sades då så ställde de ett ultimatum och hotade med att inte komma till Fotbollsgalan och inte spela Frankrike-matchen. Det är allvarligt naturligtvis.

Svenska Fotbollförbundet ska ha haft nästa vecka på sig att svara på spelarföreningens krav. Därför förvånas man nu av Segers uttalande.

Det är november nu, varför har det tagit så lång tid?

– För att vi inte har kommit överens. Jag hävdar att det vi har lagt fram är ett rättvist och bra avtal.

Sjöstrand menar vidare att han inte tycker att bojkott är ett bra förhandlingssätt.

– I grund och botten så är min tro att genom strejk och hot hittar man inte långsiktiga lösningar. Jag tror på att försöka nå en överenskommelse i något så när samförstånd. Man får lägga prestige kring vad som är rätt och fel åt sidan, det viktigaste är att komma fram till något bra, säger Håkan Sjöstrand.

Så spelas VM-kvalet 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM