Buffon: Räknar med att gå till VM igen

avMichael Wagner

FOTBOLL

Italien fortsätter att vara självsäkert inför playoff-dramat mot Sverige.

– Vi vill till VM, Italien har nästan alltid varit i VM och jag räknar med att vi klarar det igen, säger lagkaptenen Gianluigi Buffon, 39.

En halvtimma försenade klev det nyanlända italienska landslaget, Gli Azzurri, klädda i mörka kostymer och välputsade finskor ut på Friends gräsmatta för att få en liten känsla av atmosfären på matcharenan Friends inför det första playoff-mötet med Sverige.

Dagens enda träning genomfördes redan på förmiddagen i Coverciano i utkanten av Florens.

Försiktiga steg på gräset

Efter några försiktiga steg på gräsmattan, där flera testade underlaget, höll sedan förbundskaptenen Gian Piero Ventura och lagkaptenen, målvaktsikonen Gianluigi Buffon, en presskonferens.

Ventura inledde med att återupprepa den självsäkra attityden från tidigare i veckan.

– Stämningen i laget är bra. Vi vill till VM, vi är övertygade om att vi kommer klara av det. Vi respekterar Sverige, vi är i samma läge båda lagen, men vi är säkra på att vi tar oss till VM, sa Ventura.

Gigi Buffon fick frågan om hur speciellt det är att spela i playoff om en VM-plats.

Räknar med att klara det

– Det är länge sedan vi spelade i ett playoff. Det gör det extra spännande. Vi vill till VM och Italien har nästan alltid varit i VM. Jag räknar med att vi klarar det igen, sa Juvemålvakten.

Vad är viktigast för dig, Champions League eller VM?

– Jag har stora målsättningar. Det är sådana saker som jag drömt om sedan jag var barn. Jag gör allt för att nå dem. Jag vill att det ska gå bra och då kommer jag vara väldigt lycklig.

Både Buffon och Ventura upprepade vid flera tillfällen att de har respekt för Sverige.

Juvemålvakten menade att det är ett annat Sverige nu utan sin tidigare internationelle superstjärna.

Fler spelare tar ansvar

– Det är fler svenska spelare som tar ansvar nu. Tidigare gick spelet via Ibrahimovic. Vi fruktar Sverige även utan Ibrahimovic även om han på egen hand kunde avgöra en match, sa Buffon.

Ventura fick frågan om vad han föredrog, att hålla nollan eller göra mål i det första playoffmötet och vilka risker han såg i matchen:

– Eftersom det handlar om två matcher så väljer jag att få göra ett mål i första matchen.

– Jag ser inte några direkta risker. Vi är förberedda upp till tänderna. Vi respekterar Sverige, men som jag sagt tidigare med ödmjukhet – vi tror på att vi tar oss till VM, svarade Ventura.

Sverige–Italien – superfakta 00:28
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player