Herrlandslaget i fotboll

Johanssons första ord efter skadan

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Jakob Johansson, 27, har förstått att Sverige tack vare hans mål har tagit sig till VM.

Men knappt funderat över att han riskerar att missa mästerskapet.

– Det känns bara tungt nu. Men jag har inte ställt frågorna om hur lång tid det tar för mig att komma tillbaka, säger han till Sportbladet.

Jakob Johansson skadade sig redan under den första kvarten mot Italien. Det syntes direkt att det var allvarligt, och i dag bekräftade landslagsledningen att mittfältarens korsband är av.

För Sportbladet berättar han nu om skadan.

– Man har väl mått bättre, säger han och fortsätter:

– Just nu känns det mest tungt. Sedan får man ändå se framåt och ställa sig in på en lång och inte alltid så rolig rehabilitering. Men det hör till sådana här skador, det kan hända i fotboll. Det är bara att försöka göra det bästa av situationen och komma tillbaka ännu starkare.

Ska opereras nästa vecka

Under tisdagseftermiddagen kom Jakob Johansson hem till Aten efter en även för honom lång festnatt i Milano.

– Jag fick vara med på festen på hotellet i natt. Det var bättre fart på partyt hos dem som inte hade dragit av främre korsbandet…, säger han med ett skratt.

Planen är att Johansson ska operera knät den närmsta tiden.

– Det är väl inte helt spikat än. Jag ska prata mer med klubben i morgon så då vet jag mer om var och när vi kommer göra saker och ting, men förhoppningsvis den här veckan.

”En smärta jag inte känt tidigare”

AEK Aten-mittfältaren har tidigare varit ganska förskonad från skador. Två gånger har läkaren Leif Swärd genomfört planerade höftoperationer under speluppehållen på Jakob Johansson. 

Johansson förstod direkt att något allvarligt hänt när han landade snett och kraftigt vred till vänster knä.

– Det var en smärta jag inte känt tidigare, det gjorde väldigt ont. Det knäppte till i knät.

Den svenske målskytten och matchvinnaren från den första matchen på Friends fördes direkt till ett sjukhus i Milano för undersökning.

– Jag fick en rapport om att det stod 0-0 i paus. Sedan åkte jag in i röntgen och fick inte reda på så mycket mer. En stund senare när jag var klar fick jag bara besked att vi var i VM…

Vad hade du för känslor då?

– Att det var fantastiskt kul! Det är verkligen speciellt det vi varit med om, det vi lyckats klara av med den här gruppen. Janne Andersson som bossat över det här har gjort ett jättejobb.

Är du medveten om att du riskerar att missa VM?

– Det känns enormt tråkigt om det blir så, men jag har nog inte riktigt bearbetat det. Jag har inte kommit så långt i min sorgeprocess. Jag tar en sak i sänder.

Tackar lagkamraterna

Väl tillbaka på spelarhotellet fick Johansson ta emot hyllningarna från lagkamraterna i landslaget och från många andra.

– Jag är väldigt tacksam och rörd över tankarna de har tillägnat mig. Det är en fantastisk grupp.

– Jag har fått mycket respons från nära och kära och alla möjliga rapporteringar via media. Man känner av att vi åstadkommit något speciellt.

Jakob Johanssons korsbandsskada är ett tufft slag för honom själv, för svenska fotbollslandslaget och inte minst för klubblaget AEK Aten där han är en nyckelspelare och hyllad supporterfavorit.

Nyligen åkte den grekiska storklubben på en liknande knäskada på Petros Mantalos och det innebär att AEK Atens lagkapten (Mantalos) som vice lagkapten, Jakob Johansson är långtidsskadade.

Johansson har dessutom ett kontrakt som går ut till sommaren. 

”Tar det steg för steg”

Tidigare under tisdagen beskrev AEK:s kommunikationsdirektör Andreas Dimatos för Sportbladet hur klubbens fans var i chock efter den senaste skadan, nu på Jakob Johansson.

– Nu ska jag ta det (rehabiliteringen) steg för steg. Så fort som möjligt, men också så bra som möjligt, säger han.

När Sportbladet pratar med Jakob Johansson är han hemma i välmående Atenförorten Glyfada och i bakgrunden stojar dottern Alice, två år.

Lagom till den tunga rehabträningen kan Jakob Johansson och sambon Åsa åtminstone glädja sig åt att  bli tvåbarnsföräldrar:

– Vi har en till på gång. Det är dags igen om några månader, runt årsskiftet, säger han stolt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Jakob Johansson

Fotbolls-VM