Publicerad:
Uppdaterad:

Tvingades lämna Island utan stjärnan

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Strikta regler i hemlandet tvingade Island att söka träningsmöjligheter utanför gränserna.

Laget är på plats i Göteborg inför ödesmatchen, men saknar sin stjärna på mittfältet Dagny Brynjarsdottir

- Det är klart att det är bra för oss, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Strikta Covid-regler i hemlandet påverkar det isländska landslaget inför EM-kvalmötet med Sverige.

Laget kan inte genomföra sina träningspass i Reykjavik och har därför valt att lägga sin uppladdning i Göteborg. Spelarna tränade redan igår på Gamla Ullevi, där Sverige väntar på tisdag i ett EM-kvalavgörande.

– Vi kom hit tidigt för träningsförbudet, meddelar Johann Olafur Sigurdsson när Sportbladet når honom under torsdag eftermiddag.

Gjort fem av Islands mål

Island har dock inte kunna få med sitt allra starkaste lag till Sverige. Enligt Johann Olafur Sigurdsson saknas två spelare jämfört med den trupp som klarade 1–1 mot Sverige på Island i september.

– Dagny Brynjarsdottir och Rakel Hönnudottir är inte med oss här, meddelar presschefen.

Framförallt innebär förlusten av Dagny Brynjarsdottir ett bakslag. Mittfältaren har gjort fem av Islands mål i EM-kvalet. Hon är rutinerad med spel från klubbar som Bayern München.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är inte ledsen över beskedet och berättar att Dagny Brynjarsdottir var en av spelarna som ställde till stora problem i 1–1-matchen på Island.

- Ja det måste jag säga. Hon ligger som vi brukar använda Asllani, lite bakom anfallaren. Hon är väldigt skicklig på att komma in i boxen och väldigt bra på huvudspelet. Så det är helt klart en väldigt bra spelare, säger han.

Dagny Brynjarsdottir
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Dagny Brynjarsdottir

”Viktigt att rannsaka oss själva”

Sverige gjorde en svag andra halvlek mot Island senast och direkt efter segern mot Lettland lyftes blickarna mot matchen som kan avgöra EM-kvalet.

– Det blir viktigt att rannsaka oss själva. Nu har vi haft allt fokus på Lettland vilket varit helt rätt, men nu har vi några dagar på oss att kunna ladda om och titta tillbaka på Islandsmatchen. Vi måste göra om och göra rätt. Vi ska gå ut och visa att nu är vi på vår hemmaborg och då vill vi äga det fysiska spelet också, säger mittbacken Magdalena Eriksson som påpekar:

– Det är i sådan här matcher som vi tidigare lyckats vara bäst när det gäller. Det är kul att veta att vi har det inom laget. Det handlar om att visa att vi är revanschsugna, att vi vill vinna och ta oss till EM.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN