SvFF utreder nya AIK-härvan: ”Allvarliga uppgifter”

När Nabil Bahoui såldes 2015 företräddes AIK av ett brevlådeföretag i Skottland.

Nu utreder Svenska Fotbollförbundet den nya informationen.

– Det är allvarliga uppgifter, säger chefsjuristen Anders Hübinette till Sportbladet.

Anders Hübinette.
Anders Hübinette.

Under söndagskvällen avslöjade DN mycket märkliga turer kring Nabil Bahouis övergång från AIK till saudiska Al-Ahli 2015.

Detta sedan polis och åklagare upptäckt handlingar och fakturor i samband med en stor knarkrazzia 2019.

Flera anmärkningsvärda transaktioner i samband med Bahouis övergång har nu kommit upp i ljuset.

Bland annat har AIK till Svenska Fotbollförbundet redovisat att SPM Sport Agency representerade klubben vid övergången.

Döljer bakgrund

Ett bolag som i DN:s granskning visar sig vara ett brevlådeföretag med säte i Skottland i form av ett kommanditbolag, mest känt för möjligheten att dölja de verkliga företrädarna.

Uppgifterna har fått Svenska Fotbollförbundet att reagera.

– 2015 var det upp till klubbarna eller spelarna att registrera förmedlaren eller agenten vid övergången. Då gjordes det inga bakgrundskontroller av oss på Svenska Fotbollförbundet. Det var upp till klubbarna eller spelarna att förmedlaren/agenten levde upp till Fifas krav om ”oklanderligt rykte” och att de skickade in ett intyg om det. Vi hade även samma krav då som Fifa – och de kraven har vi inom svensk fotboll skärpt till under de senaste åren, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

Vad gör SvFF nu?

– Vi kommer titta på det här. Det hände för fem år sedan och det var andra regler då, men det är allvarliga uppgifter och det finns anledning för oss att se om vi ska gräva djupare.

Vad är det som är allvarliga uppgifter?

– Finns det misstankar om att klubbar har använt sig av och registrerat förmedlare som egentligen inte har agerat för klubbens räkning så är det inte förenligt med nuvarande eller tidigare regelverk.

Betalade 25 miljoner

Nabil Bahouis övergång till saudiska Al-Ahli sommaren 2015 kom mycket överraskande för många.

2014 gjorde AIK-spelaren 14 mål i allsvenskan och spelade sex landskamper för Sverige och uppgavs jagas av flera europeiska storklubbar. 

Men enligt uppgifter som Sportbladet tog del av i samband med transfern betalade Al-Ahli Bahouis utköpsklausul hos AIK, 25 miljoner kronor.

Dessutom ska Bahoui själv fått en lön och erbjudande som inte gick att tacka nej till.

– Det han tjänar där på ett år är vad han hade fått efter tio år i Premier League, sa Bahouis agent Hasan Cetinkaya då.

Efter bara ett halvår i Al-Ahli bröt dock Bahoui kontraktet och flyttade till tyska Hamburger SV.

De senaste uppgifterna gör att Svenska Fotbollförbundet undersöker transfern från 2015 på nytt.

Björn Wesström och Nabil Bahoui.
Björn Wesström och Nabil Bahoui.

”Nära kontakt med polisen”

– I första hand måste vi ha en dialog och ställa frågor till AIK. Det vi har gjort hittills och vad vi kommer göra i vår egen granskning kring de här uppgifterna håller vi tills vidare för oss själva, säger Anders Hübinette.

Samarbetar ni med polis eller åklagare i det här ärendet?

– Vi har en nära och bra kontakt med de poliser som jobbar nära idrotten. Vilka kontakter det har varit kring det här vill jag inte kommentera.

Vad riskerar AIK för straff från er sida?

– Utan att gå in på omständigheterna i det enskilda fallet, eller föregripa eventuell prövning, så kan en förening som brutit mot fotbollförbundets förmedlarreglemente dömas till böter om max 500 000 kronor.

Även AIK utreder vad som egentligen hände vid transfern 2015 efter de nya uppgifterna i DN.

Wesström ska förklara

Till tidningen säger Robert Falk, ordförande i AIK Fotboll, att dåvarande sportchefen Björn Wesström, numera klubbdirektör, ska informera styrelsen:

– Vi ska reda ut det här nu och eventuellt vidta åtgärder efter det. Men nu är det här helt nytt för oss och vi kommer givetvis att kräva att få svar, säger Falk till DN.

Till Sportbladet säger Björn Wesström:

– Frågorna som nu har uppstått ligger så pass långt bakåt i tiden att vi känner att vi vill ha kontakt med berörda parter innan vi uttalar oss.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.