Svenska landslaget allt närmare eget högkvarter

Platsen i Järfälla där landslaget planerar att bygga landslagets högkvarter.
Platsen i Järfälla där landslaget planerar att bygga landslagets högkvarter.

Sverige vill spela vidare i A-divisionen på planen.

Nu är målet utstakat att göra det även vid sidan om – med ett högkvarter för landslagsfotbollen av högsta internationella klass.

– Det är fullt möjligt att ha klart inom fyra år, säger tidigare VM 94-hjälten Patrik Andersson, en av nyckelpersonerna bakom projektet.

Damerna tillhör världstoppen, herrarna slåss för att hänga kvar i A-divisionen i Nations League med bortamatch mot Portugal onsdag kväll.

Nu kan Sportbladet visa de långtgående planerna på hur den svenska landslagsfotbollen ska utvecklas ytterligare.

För ett par år sedan blev det känt att Svenska Fotbollförbundet påbörjat sonderingarna för ett landslagshögkvarter i närheten av Arlandastad.

De planerna föll dock just på närheten till flygplatsen och för höga bullernivåer.

Något i skymundan har i stället planerna flyttats till Järfälla kommun, nära Barkarby, 15 kilometer nordväst om centrala Stockholm och ett i dag lummigt område under utveckling.

– Vi har mött upp det som SvFF vill ha i en sådan här anläggning. Det är varken långt till city eller Friends och ligger i anslutning till nya förbifarten, E18 och järnvägen, säger Patrik Andersson, affärsutvecklare på byggkoncernen Serneke.

– Tillsammans med Järfälla kommun utreder vi platsen, dess omgivning och kapacitet. Detta vill vi ska landa i en markanvisning.

Här, i Järfälla 15 kilometer nordväst om Stockholm, planerar landslaget ett högkvarter av högsta internationella toppklass.
Här, i Järfälla 15 kilometer nordväst om Stockholm, planerar landslaget ett högkvarter av högsta internationella toppklass.
Patrik Andersson och Håkan Sjöstrand.
Patrik Andersson och Håkan Sjöstrand.

Hjälp av Källström

Patrik Andersson själv har erfarenhet från träningsanläggningar i några av världens bästa klubbar från sin tid i Barcelona och Bayern München. Dessutom fick han ytterligare hjälp nyligen.

– Kim Källström gjorde praktik i sin Uefautbildning på förbundet och kom med bra synpunkter.

Den än så länge namnlösa anläggningen på 61 000 kvadratmeter ska innehålla fotbollsplaner utom- och inomhus, gym, rehabklinik, pool, restaurang, utbildningslokaler, boende och eventuell hotelldel. Bland annat.

Det finns planer på läktardelar så att ungdomslandslagen skulle kunna spela matcher inför publik där.

Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare:

– Vi vill att svensk fotboll ska kunna mäta sig med de bästa landslagen i världen. För att kunna göra det krävs förutsättningar som mäter sig med de absolut bästa – kanske ännu bättre eftersom vi är ett land i norra Europa.

– Ett nationellt tränings- och utbildningscenter för att utveckla spelare, ledare och domare och är en viktig pusselbit och nu går arbetet framåt. Vi har uppdaterat kravspecen. Det skulle bli en destination för alla svenska landslag .

Tanken är att anläggningen ska ha Svenska Fotbollförbundet som huvudhyresgäst men även kunna användas av klubbar i närområdet.

Högkvarteret ska inte hindra herrlandslaget att även i fortsättningen bo inne i centrala Stockholm om de vill det eller att damlandslaget har Gamla Ullevi som sin nationalarena.

Anläggningen planeras vara på 61 000 kvadratmeter.
Anläggningen planeras vara på 61 000 kvadratmeter.
På anläggningen ska det finnas fotbollsplaner – både inomhus och utomhus – beachsoccer-plan, gym, pool och eventuell hotelldel.
På anläggningen ska det finnas fotbollsplaner – både inomhus och utomhus – beachsoccer-plan, gym, pool och eventuell hotelldel.

”Ett unikt projekt”

Efter de första årens ekonomiska fiasko med Friends är det inte aktuellt för SvFF att gå in som ägare eller ta hand om driften i ett nationellt tränings- och utvecklingscenter.

– I dag är förbundet utspritt i Stockholm och har landslagsaktiviteter runtom i landet. Nu vet man hur man vill ha det, av absolut högsta klass på en plats. Nu knyter vi ihop kalkylerna och inleder förhandlingarna med SvFF. Det är ett unikt projekt, säger Patrik Andersson.

Är det här ett högriskprojekt för SvFF?

– Nej, det tycker jag inte. Men att få ihop ekonomi, kalkyler och förhandlingar blir nyckeln. Vi har stora krav men ser oss som hyregäster till skillnad mot på Friends, säger Håkan Sjöstrand.

– Även i tuffa tider är det viktigt att ha något att se fram mot, något som främjar utveckling och tar oss framåt. Det är rimligt med ett slutligt beslutsunderlag under nästa år, säger Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.