Efter utspelet – rött kort och två mål av Ronaldo

”Gustav var mest ledsen på hela arenan”

Av: Anton Johansson, Johan Flinck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Gustav Svensson stack ut hakan och sa att Portugal kanske blir sämre som lag med Cristiano Ronaldo.

Båda kom att spela varsin huvudroll.

Svensson blev utvisad i första halvlek och Portugal vann med 2–0 efter två mål av just Ronaldo.

Cristiano Ronaldo var inte med när hans Portugal körde över Kroatien med 4–1 i lördagens Nations League-premiär. På en presskonferens i helgen fick Gustav Svensson vad han trodde om Ronaldos medverkan i den portugisiska elvan.

– Det kan förhoppningsvis vara så att de blir lite sämre som lag (om han är med). Kanske är det så att om han är med så blir laget sämre och det blir lite mer individuellt spel Det kan kanske passa oss bra, sa han.

”Klappade om honom”

Men mot Sverige var han med och det passade inte Sverige och Gustav Svensson särskilt bra. Och Svensson, som gjorde sin första landslagsstart på två år, hade en tung kväll. Han ådrog sig två gula kort och blev utvisad i första halvlek.

– Jag har inte pratat med Gustav. Jag klappade om honom i paus för han var den som var mest ledsen på den här arenan. Jag upplevde det första gula kortet som ganska billigt, det andra som tydligare. Det satte ju matchen tyvärr och fram till dess är det ganska jämnt, säger förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen.

Andersson lägger ingen skuld på Svensson.

– Jag kommer inte att peka på Gustav. Det är lärdomar hela tiden som spelare. Det är klart, har man ett gult får man vara försiktig. Men här läxas det inte upp någon. Det här var min 50:e landskamp och jag tror att det är första gången vi får ett rött kort, säger han.

Två mål av Ronaldo

Samtidigt spelade mannen som förhoppningsvis skulle göra Portugal sämre huvudrollen för Portugal.

Först tog Cristiano Ronaldo tillvara på frisparken som Svenssons röda kort resulterade i. Med ett perfekt skott i det vänstra krysset satte han 1–0, sitt 100:e landslagsmål i karriären. Sedan punkterade han matchen till 2–0 med ett precist avslut i andra halvlek.

Han har nu gjort sju mål på fyra landskamper mot Sverige.

– Det är otroligt. Han gör två fantastiskt fina mål i dag. En sådan spelare kan det smälla om när som helst med och det fick vi se i dag, säger Alexander Isak i C More.

”Blir svårt för oss”

Den svenske anfallaren säger att utvisningen förändrade matchbilden.

– Vi får en väldigt bra start. Vi får dem där vi vill ha dem och spelar bra fotboll. Sen får vi lite oturligt ett rött kort och det förändrade matchbilden. Då blir det ganska svårt för oss att störa dem och skapa något, säger han.

Janne Andersson:

– Cristiano Ronaldo är en av världens bästa spelare och hans två prestationer avgör matchen, säger han.

Därmed har Sverige förlorat de båda inledande matcherna i Nations League. Man förlorade mot Frankrike med 0–1 i lördags.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.