Oscar Hiljemark avslutar karriären

28 år gammal.

Nu tvingas Oscar Hiljemark avsluta karriären.

– Det var ett tufft beslut, men just nu är jag sjukt taggad på att bli tränare, säger han till Sportbladet.

För tre år sedan var han med i svenska landslaget och fick speltid i VM.

Sedan dess har det gått tungt för Oscar Hiljemark.

Nu kommer chockbeskedet att han avslutar karriären.

– Det var ett tungt beslut att fatta men när jag inte kan prestera på den nivån jag vill och ha en fungerande social vardag så känns beslutet rätt, säger han i en intervju med Sportbladet.

Stora höftproblem

Hiljemarks senaste år har kantats av skadeproblem. 28-åringen har haft stora problem med höfterna och har inte kunnat göra sig själv rättvisa.

– Jag har haft två höftoperationer och åkte på en rejäl smäll och slog sönder delar av höften i november. Det har varit många möten med specialister, rehabalternativ och sprutor. Beslutet har vuxit fram.

Vad värderar högst av det du upplevt som spelare?

– Titlarna smäller nog högst. Jag har vunnit titlar med U21-landslaget, med Elfsborg och PSV. Jag har varit lagkapten och jag har varit med i EM och VM med landslaget och upplevt matcher på högsta nivå i Serie A.

– Jag har fått uppleva olika länder och kulturer och många av de här sakerna har jag fått uppleva med min familj och Elin bredvid mig de senaste åren.

Han kommer att stanna kvar i danska klubben Ålborg där han nu blir assisterande tränare.

”Sjukt taggad”

– Jag hade nog varit mer ledsen om jag inte gått vidare till något annat. Nu får jag direkt kliva in i något som jag drömt om att få göra, vara tränare, även om det kanske är några år tidigare än jag hade förväntat mig.

– Spelarkontraktet är avslutat och jag har skrivit på för tre år som assisterande tränare för Ålborg. Jag är sjukt taggad och inspirerad och det känns väldig bra att klubben varit så drivande i den här processen. Det känns om jag börjar en ny fantastisk resa i det spännande projektet som klubben är inne i. Jag ser en stor potential i det vi vill göra.

– Jag har haft många bra tränare längs vägen och jag ska försöka ta med mig det bästa från dem i min nya roll. 

Har du någon hälsning till dina landslagskamrater som är mitt uppe i EM?

– Njut! Fotboll är en fantastisk idrott och skådespel. Att få spela för Sverige är det bästa man kan få göra.

Kapten i guldlaget

Oscar Hiljemark inledde sin karriär i Elfsborg. I januari 2013 gick han till den holländska storklubben PSV Eindhoven. Därefter har han representerat Palermo, Genoa, Panathinaikos, Dynamo Moskva och Ålborg.

Han var lagkapten i Sveriges U21-landslag när de sensationellt tog EM-guld 2015.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN