Landslagets unika maskin: ”Kyler ner huvudet”

Fotbollslandslaget har sneglat på hockeyn.

I blågults gömmor på spelarhotellet finns en maskin som kan användas vid hjärnskakning.

– Den kyler ner huvudet på ett effektivt sätt, säger Dale Reese, medicinsk koordinator.

Fotbollen har vidtagit åtgärder för att minska antalet hjärnskakningar.

Hårdare domarbedömning av armbågar mot motståndarhuvuden är en sak, nya regler för läkarna i samband med EM en annan. Men riskerna finns fortsatt när spelare nickar ihop eller på annat sätt krockar.

Det svenska landslaget har för första gången under ett mästerskap en maskin som kan bidra i syftet att ge en drabbad spelare chans att snabbare återhämta sig och läka efter huvudskador.

– Vi har tagit hit en maskin som vi ska använda ifall vi får en hjärnskakning. Ju snabbare vi kan komma in med en adekvat behandling ju bättre är det, säger Dale Reese som är medicinsk koordinator för landslaget i fotboll.

Minskar den omedelbara konsekvensen

PolarCap® System är en metod som används inom exempelvis hockeyn. Maskinen är som en huva som den skadade personen kan dra på sig. Och sen startar kylningsprocessen.

– Det är för att minska den omedelbara konsekvensen. Sen för återhämtningen följer vi alla steg i hjärntrappan, vi kan inte påskynda den processen. De har använt maskinen inom ishockeyn och det är där studierna kring detta är gjorda, förklarar Reese.

Behandlingsmetod bygger på att förhöjd kroppstemperatur i samband med fysisk aktivitet leder till ökat metaboliskt behov i hjärnan.

Genom att snabbt och kontrollerat kyla ner hjärnan kan man även återställa den metabola balansen och på så vis skydda hjärnan från skador, förkorta rehabiliteringstiden och möjliggöra snabbare återkomst till full aktivitet för den drabbade.

Om en spelare får en hjärnskakning under mästerskap är det väl osannolikt att det blir mer spel under kommande matcher?

– De första 48 timmarna avgör utgången, men vi gör vad vi kan för att påverka något till förbättringshållet.

Dale Reese.
Dale Reese.

Läs mer: De kan Sverige få möta i åttondelsfinal · Rankning bästa treor

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN