AVSLÖJAR: Så mycket kostar Berg för IFK Göteborg

IFK Göteborg tror sig klara värvningen av Marcus Berg, 34, med egna medel.

Anfallaren kostar cirka två miljoner kronor i sign on, erfar Sportbladet.

Landslagsanfallaren tackade också nej till en lukrativ förlängning med Krasnodar.

När IFK Göteborg under måndagsförmiddagen officiellt bekräftade att Marcus Berg var klar för en återkomst var det ännu en i raden av meriterade spelare som återvänder till allsvenskan under 2000-talet.

Men flera av dem har då kostat avsevärda summor för klubbarna.

Andra tider

Nu är tiderna mer bistra för spelarna.

Klubbarna är hårt pressade ekonomiskt av coronapandemin – samtidigt som flera av spelare vill flytta hem med sina familjer och har tjänat mycket bra under längre utlandskarriärer.

Enligt Sportbladets källor runt IFK Göteborg får Marcus Berg en så kallad sign on-ersättning på cirka två miljoner kronor. Anfallaren tjänar 1,5 miljon kronor om året brutto, det vill säga 125 000 kronor i månaden före eventuella bonusar, enligt uppgifterna.

Kontraktet gäller till 2023.

När Anders Svensson som 28-åring lämnade Southampton och flyttade hem till Elfsborg 2005 betalade Boråsklubben honom en sign on på över 10 miljoner kronor.

Markus Rosenberg, då 31 år, fick närmare åtta miljoner kronor för att skriva på kontraktet 2014 med Malmö FF.

En summa som lönade sig mångfalt när anfallaren sedan lyfte MFF till flera Champions League-slutspel.

Minskade lönekostnader

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud kommenterar inga summor kring värvningen av Marcus Berg, men säger om klubbens ekonomi runt spelartruppen:

– Kostnaden för vår trupp med spelare och ledare just nu är inte högre än för 2020. Förändringarna som vi har gjort, spelare in och ut, gör att vi ligger plus.

– Det känns tryggt, säger Farnerud.

Klarar ni av Marcus Berg-värvningen med egen ekonomi eller krävs det extern finansiering?

– Som det ser ut kommer vi ta den kostnaden själva, säger Farnerud.

Enligt ryska uppgifter som Sportbladet tagit del av erbjöds också Marcus Berg en ettårig lukrativ förlängning av kontraktet av Krasnodar.

I det nuvarande avtalet, som går ut sista juni, med den ryska klubben tjänar han där närmare 20 miljoner kronor om året netto.


MISSA INTE: Allsvenska bibeln – 204 fullmatade sidor

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.