”Bestäms i samråd med sändande bolag”

Förbundets svar efter fansens bojkott

Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

IFK Norrköpings supportrar bojkottar finalen i svenska cupen på grund av avsparkstiden.

Kritik som svenska fotbollförbundet tar åt sig av.

– Vi sätter avsparkstiden i samråd med sändande bolag, i det här fallet C More, säger tävlingschefen Lars Helmersson.

Finalen i svenska cupen blir utan IFK Norrköping-supportar.

Peking Fanz bojkottar finalmötet med Östersund – på grund av ilska mot avsparkstiden klockan 16.00 skärtorsdagen 13 april.

”Nu när det vankas final och folkfest så har vi insett att förbundet fullständigt skiter i om det kommer någon publik eller ej. Inte blir det bättre när det skiljer 720 km mellan städerna. Som krydda på det hela väljer man avsparkstiden 16.00, vem hade man tänkt skall hinna till matchen?”, skriver Peking Fanz styrelse på sin hemsida.

Och svenska fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson lyssnar till supportrarnas kritik.

– Det är jätteviktiga signaler som vi måste plocka med oss i fortsättningen. Det här är en situation som uppstått med tanke på den långa resan norrut för Norrköpings supportrar. Men vi måste lyssna på den kritik som kommer, inte minst nu när cupen skapat ett sådant intresse, säger han till Sportbladet.

”Vill ha stor exponering”

Ett av skälen till att finalen spelas redan i april – i stället för maj som varit fallet tidigare – stavas det täta spelschemat i allsvenskan där tolv omgångar ska avverkas innan sommaruppehållet.

Och den andra stavas sändande tv-bolag, C More.

– Vi sätter avsparkstiden i samråd med sändande bolag, i det här fallet C More, som ju tillsammans med oss vill ha så stor exponering av cupen som möjligt, säger Helmersson.

Har klubbarna något att säga till om?

– De är delaktiga i själva processen, men sedan är det ytterst svenska fotbollförbundet som fastställer avsparkstiden. Och det gör vi utifrån omständigheterna och i samråd med sändande tv-bolag. Men åter igen, att det blev 16.00 gör vi utifrån det perspektiv att finalen spelas i anslutning till påsken.