Mourinho: ”Han kan göra det igen”

Foto: Foto: AP
Paris Saint-Germains möte ­borta med Anderlecht i Cham­pions League 2013 blev  Zlatan Ibrahimovics tillställning. I kväll spelas den första kvartsfinalen mellan Anderlecht och Manchester United.
FOTBOLL

BRYSSEL. Under onsdagen spolades läktarna och gräset klipptes på Constant Vanden Stock Stadium.

Men vissa minnen går inte att städa bort.

I dag återvänder Zlatan Ibrahimovic till den arena där hemmafansen från Anderlecht gav honom en stående ovation.

– Han har bra känsla för stadion, säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho till Sportbladet.

1 av 5

Det var en vacker reaktion. För fotbollen och för Zlatan Ibrahimovic, då i PSG.

Paris Saint-Germains möte borta med Anderlecht i Champions League 2013 blev Zlatan Ibrahimovics tillställning.

När svensken gjorde sitt tredje mål, ett ruggigt distansskott från långt håll, i den 36:e minuten började hemmafansen applådera.

Marie Rose Vanderpoorten stod på sektion S och minns väl känslorna bland hemmafansen.

– Vi ställde oss på tå alla för att se, jag har aldrig sett en sådan spelare. Han sköt nästan från halva planen när han gjorde det tredje mål. Det var något speciellt. Det var som att HAN var laget helt själv. Vi applåderade honom, inte PSG, men honom, säger Anderlecht-supportern,

”Tagen av ögonblicket”

På hemmabänken satt mittfältaren Massimo Bruno, då 20 år, med stora ögon. Han såg skådespelet, kände en kittlande beundran samtidigt som förlustsmärtan sved.

– Jag kommer väl ihåg den här tillfället. Man var väldigt imponerad. Han är en väldigt stor spelare, det var ett fint ögonblick för honom, men egentligen inte för oss. För oss var det en besvikelse, vi förlorade matchen med 5-0, säger han.

Zlatan Ibrahimovic, som gjorde totalt fyra mål i matchen, har själv talat om det fina ögonblicket, när fansens respekt och kärlek nådde honom.

– Efter mitt tredje mål stod hela stadion upp och klappade. Jag var liten tagen av ögonblicket. Jag var väldigt glad samtidigt och klappade tillbaka. Det var en speciell känsla, har Ibrahimovic själv sagt.

I kväll återvänder han.

Nu i en ny tröja, Manchester United. Och för jakten på en finalplats. Anderlecht tar emot Manchester United i den första av två kvartsfinalmöten.

”Extra motivation”

På torsdag kväll går Marie Rose Vanderpoorten ännu en gång på sin arena. Hon ser fram emot att se Zlatan Ibrahimovic live igen.

– Det finns de som kommer till stadion för att bråka. Men jag kommer dit för att se bra fotboll, säger hon när vi ses utanför klubbens shop dagen före.
Massimo Bruno, som varit i från klubben ett par år, hoppas få slippa se en repris och en av ledarena inom Anderlecht berättar för Sportbladet att lagledningen i en enkel psykologiövning påmint spelarna om segern över Manchester United i Champions League 2000–2001 istället. Då fanns spelare som David Beckham på planen, men ingen Ibrahimovic.

United-tränaren José Mourinho sa i går till Sportbladet först lite slentrianmässigt, ni vet som han kan göra, att "Det är en del av historien. Han gör mål överallt, han kommer troligen inte ens i håg det"...

Sen tog han oss med lite mer på djupet. Det finns skäl till det.

– Vi hoppas att Zlatan kan leverera igen. Det är en motivation för alla i klubben att nå finalen men jag tror att han har lite extra motivation eftersom finalen är i Sverige och för att han aldrig, trots den fantastiska karriär han har haft, spelat en final i Europacuperna. Så förhoppningsvis är hans motivation även högre än alla våra andras.

– Det var som mot St Etienne, alla talade om hans meriter mot klubben som Paris-spelare. Och han gjorde mål igen, så låt oss se om han kan göra det igen, säger José Mourinho.


* Kanal 9 21.05: Europa League, kvartsfinal Anderlecht–Man United