MFF vs Dif = Landskampen

Därför blir stormötet unikt i 2000-talets allsvenska

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Mycket landslagserfarenhet på samma plan i kväll.
FOTBOLL

MALMÖ. MFF-Djurgården är mer än ett storklubbsmöte.

Matchen blir unik i 2000-talets allsvenska.

Aldrig har så mycket landslagserfarenhet samlats på en allsvensk plan under detta århundrade.

– Härligt att allsvenskan fått det lyftet, säger Markus Rosenberg.

17 landslagsmän med totalt 464 landskamper och 20 mästerskap i sina cv.

Kvällens match mellan Malmö FF och Djurgården bjuder på en sällan skådad landslagserfarenhet hos spelarna på planen – trots att Jonas Olsson är skadad.

2000-talets allsvenska har aldrig sett så många och så meriterade landslagsmän på en och samma gång i en match: Andreas Isaksson (133 landskamper/6 mästerskap), Kim Källström (131/5), Markus Rosenberg (33/3), Behrang Safari (31/1)... ni ser hela listan här nedan.

Fem spelare från EM 2012

Vi får gå tillbaka till något möte mellan IFK Göteborg och Malmö FF på 1980- eller 90-talet för att hitta en match som kan matcha den här i landslagsmeriter, om ens det räcker för då hade spelarna tämligen få mästerskap i bagaget.

– En av anledningarna till att allsvenskan är så het och intresset så stort är att det finns så mycket erfarenhet och kvalitet på planen, säger MFF:s tränare Magnus Pehrsson.

Markus Rosenberg, som spelade EM 2012 med fyra av spelarna på planen i kväll (Jonas Olsson hade varit en femte om han varit frisk) är inne på samma spår:

– Allsvenskans hajp har fått ett lyft ännu mer i år med alla spelare som kommit hem. Hade du frågat dem mitt under deras karriärer om att avsluta hemma i allsvenskan så tror jag inte att de var lika sugna som jag var. Man har fått känslan att jag var rätt ensam om att vilja komma hem och spela i allsvenskan. Det är härligt att allsvenskan fått det lyftet. Ju fler som kommer hem och vill avsluta desto större lyft blir det.

MFF-kaptenen en vägvisare

Rosenbergs hemkomst blev en enorm succé både för honom själv och för klubben.

Har du kanske visat vägen?

– Man kan ju hoppas att det varit positivt för alla; att man ser att karriären inte behöver ta slut bara för att man flyttar hem och att allsvenskan är en jäkla rolig serie. Den har haft sina år med dippar då man inte sett på allsvenskan på ett så positivt sätt. Men när man pratar man med alla man känner utomlands efter åren i Europa är det en helt annan syn på svensk fotboll nu. Att landslaget spelar en så attraktiv fotboll är också positivt, säger Rosenberg.