”Klart risken finns att han själv påverkade”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

AIK:s sportchef om utpekade spelaren: Vi känner oss drabbade

Foto: MARCUS ERICSSON

Kan publiken vara säker på att måndagens derby mellan Djurgården och AIK inte redan är riggad och hur ska AIK:s spelare vara säkra på att någon av lagkamraterna inte är köpt?

Efter avslöjandet att en före detta AIK-spelare varit inblandad i utpressningsförsöket inför matchen mot IFK Göteborg tvingas AIK:s klubbledning dessutom hantera frågan om tidigare matcher varit uppgjorda.

– Jag väljer att tro på det goda, säger sportchefen Björn Wesström.

AIK:s problem handlar inte bara om att utreda det enskilda påtryckningsförsöket inför mötet med IFK Göteborg. Sportbladets avslöjande att det en före detta AIK-spelare varit inblandad i försöket att rigga matchen skapar också frågor bakåt i tiden.

Kan tidigare matcher också ha varit riggade och kan spelaren själv ha gjort upp matcher på den tid han spelade för klubben?

– Vi bedriver inte utredningar på det sättet, det gör polisen. De får de uppgifter av oss som de vill ha och vi har inga problem med det. Men själva utredningsarbetet tror jag det är bra om en professionell person hanterar och inte fotbollsmänniskor, säger sportchefen Björn Wesström.

”Klart möjligheten finns”

Hur ser du på risken att att han påverkat matcher han själv spelat för AIK?

– Det är klart att det är en möjlighet men det finns också en mängd möjligheter att det inte är så. Jag väljer att se det på det sättet att vi tror på det goda.

Det finns spelare i dagens trupp som kanske känner eller har haft kontakt med spelaren i fråga. Hur hanterar ni deras situation, att de kanske får extra många blickar på sig nu?

– Jag vill inte spekulera i huruvida det är sant eller inte det som är publicerat. Det är inte vår roll. Vi konstaterar bara att vi har varit med om något som gör att vi känner oss drabbade och har agerat utifrån det och huruvida eller vilka som har inblandning eller inte är inte vår sak.

Men det väl bör ändå påverka ert arbete om det är en spelare som varit anställd och spelat för er?

– Gör det det så vet de spelarna som det handlar om också om det, säger Wesström.

Björn Wesström beskriver hur en av klubbledningens huvuduppgifter sedan riggningsförsöket blev känt har varit att arbeta för att upprätthålla förtroendet spelarna emellan. Med hjälp av såväl stormöten som individuella sittningar med professionell personal hoppas sportchefen att det som inträffat snarare ska styrka än splittra spelargruppen.

– Vi tar upp misstankar och så. Hur vi ser på varandra och om vi klarar av att att se på varandra utan att fundera ”men fan, den där passningen var inte så bra och varför tog han gult kort där det var ju inte logiskt”. Om vi pratar om såna saker skapar det ett klimat där man till slut kommer fram till att ”vi litar nog fan på varandra”. Vi är jävligt stolta över vårt sätt att hantera det här och vår grupp. Då blir det här något som man gärna hade varit utan men som när det väl händer gör en starkare.

Hur ser du på risken att det finns spelare i AIK som fått samma erbjudande och tackat ja?

– Den finns ju där. Jag skulle vara naiv om jag sa något annat. Jag vill inte tro det men jag ville inte tro att det här skulle hända heller. Att en spelare skulle behöva visa det civilkuraget han gjorde för att det här skulle komma upp till ytan. Men nu har det hänt. Nu är vi där och då får vi ta med oss det i den dagliga verksamheten också på ett tydligare sätt än vi kanske haft tidigare.

”Vi har ett ansvar i vår roll”

AIK:s spelare tränade på fredagen gemensamt på gymmet. Dessförinnan träffades truppen för en genomgång där gårdagens händelser sammanfattades och spelarna också informerades om hur arbetet nu fortsätter. Samtidigt meddelade Björn Wesström att lördagen också ska innebära ett nytt avstamp där målet är att skjuta det som hänt åt sidan och istället rikta fullt fokus mot måndagens stockholmsderby.

Kan du vara säker på att de här påtryckningarna inte finns mot nästa match också?

– Man kan aldrig vara säker men om jag skulle gå runt oroa mig för saker jag inte kan påverka kommer min dag bli väldigt märklig. Det budskapet har vi också gett till spelarna. Det vi inte kan påverka lägger vi åt sidan nu utan att på något sätt stoppa det under mattan. Vi lägger det bara i sidled och fokuserar på det som faktiskt är vår uppgift. Vi har ett ansvar i den rollen vi har och jag är övertygad om att de som följer oss och som har någon slags känsla för AIK vill att det vi helst av allt ska göra nu är att utföra vårt jobb och det är vara så bra som möjligt på fotboll.

Vems uppdrag blir det att säkerställa att derbyt mot Djurgården kan genomföras på sportsligt rättvisa grunder?

– Det sker ju ingen utredning av AIK eller Djurgården på det sättet. Det finns en grupp som jobbar med det här inom polisen och det här tror jag har gett dem en tydligare bild av hur verkligheten ser ut. Jag ska inte spekulera i deras jobb men man kan konstatera att de fått information som de inte haft tidigare och det borde hjälpa dem på ett eller annat sätt. Skulle det vara något som är avvikande i spelmönster eller beteende på något sätt kommer andra parter än klubbarna upptäcka det först.

Efter derbyt mot Djurgården tror Björn Wesström att klubbledningen kommer ha en ännu tydligare bild av hur situationen påverkat spelartruppen. Då hoppas ledningen också kunna göra ett första avslut av det inträffade.

Den här spelaren som pekas ut som delaktig i påtryckningsförsöket. Har ni haft någon kontakt med honom?

– Nej.

Vet du var han befinner sig?

– Nej.