Pressad Sjögren efter norska fiaskot

”Vi har misslyckats”

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VG

ARNHEM. Martin Sjögren pressades dagen efter det norska fiaskot fullbordades.

Efter noll mål och tre raka förluster i EM känner han sig ändå trygg på posten.

– Vad andra tycker och tänker bryr jag mig inte särskilt mycket om. Men vi har misslyckats, säger den svenske förbundskaptenen.

Martin Sjögren presenterades som ny förbundskapten för Norge efter SM-guldet med Linköping i höstas.

Men hans första mästerskap med laget slutade i ett praktfiasko.

Trots storstjärnor som Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg lyckades inte Norge göra ett enda mål framåt.

0–1-premiären mot Nederländerna följdes upp med en blytung 0–2-förlust mot EM-nykomligen Belgien och en 0–1-förlust mot Danmark.

Hans förra spelare i Linköping, Magdalena Eriksson tyckte att spelarna såg knäckta ut redan efter premiären.

– Det krävs att man, med Martins sätt att spela, tror på sig själv och vågar spela. Han vill spela genom varje lagdel och då behöver man självförtroende. Det såg inte ut som att de hade det så det är tråkigt, sa Eriksson.

”Måste göra utvärdering”

Dagen efter uttåget höll den pressade Sjögren en presskonferens.

– Vi måste göra en ordentlig utvärdering av det vi gjort. Vi har inte så mycket tid kvar tills vi ska spela viktiga matcher igen. Nu måste vi ta lärdom av det här för att sen göra saker bättre, säger Sjögren.

Förbundskaptenen har fått kritik under mästerskapet för vissa val av spelare, en för ambitiös spelstil – och för sin passiva stil på bänken – men känner själv att han har förtroendet att leda det unga laget och utveckla anfallsspelet.

– Ja, absolut. Jag har fått bra respons från spelarna och vi tror på det vi gör, säger han.

Håller inte med i kritiken

Han håller inte med om att spelstilen varit för ambitiös.

– Det skulle jag inte säga. Vi har gjort en analys av spelartruppen, dess styrkor och svagheter, och utifrån det försökt att hitta en spelstil som passar dem. Utfallet av det har inte varit bra i mästerskapet. Jag har tagit med mina tankar och idéer och försökt att hitta något som vi kan bygga vidare på, säger Sjögren.

Nils Johan Semb, ordförande i norska fotbollsförbundet, sa tidigare att EM bara var ett delmål på vägen till VM 2019. Något svensken inte är enig i.

– Det har vi aldrig sagt. Men det långsiktiga målet är OS (2020), men då måste vi kvalificera oss för VM först, säger han.

Publicerad: