Kan bli mest politiska mästerskapet på evigheter

FOTBOLL

La Roja säkrade en VM-plats i Alicante, men matchen var mest en kuliss för nationellt drama där Gerard Piqué spelade huvudrollen.

Spanien fortsätter att vara ett lag som gäller som favoriter i VM.

Frågan är om Spanien fortsätter att vara ett land som vi känner det.

Foto: AFTONBLADET/TT

Spaniens ambulerande landslag hade kommit till Alicante för att ta tre poäng, säkra en VM-plats och, om möjligt, få sina landsmän att förenas kring något annat än den identitetskris som landet befinner sig i sedan ett par veckor.

Utanför José Rico Pérez-stadion såldes halsdukar inför matchen mot Albanien med texten ”Det här är Spanien – den som inte gillar det kan dra” och på innerplan buades en hemmaspelare ut så fort han fick bollen.

Tillhör inte vanligheterna

Gerard Piqué var förstås tv-inzoomad under den spanska nationalsången och redan när startelvan presenterades steg kören av busvisslingar till öronbedövande höjder när barcelonabackens namn lästes upp.

Det tillhör inte vanligheterna att hemmapubliken buar ut en egen spelare, men Spanien befinner sig inte heller i någon vanlig situation just nu. Efter söndagens folkomröstning om självständighet i Katalonien, som olagligförklarats av landets regering, är Gerard Piqué persona non grata i stora delar av sitt hemland. Han inte bara uppmanade alla katalaner att gå till urnorna i söndags, utan kritiserade därefter också den paramilitära polisstyrkan Guardia Civils brutalitet mot de katalaner som röstade.

Gerard Piqué kommer från en övre medelklassmiljö i Barcelonas finkvarter. Hans farfar var president i FC Barcelona och el catalanismo, den katalanska identiteten, kom med fostervattnet. Att Piqué blivit den tydligaste symbolen för hela den autonoma regionen i nordöstra Spanien är ingen slump, även om han själv vägrar att säga hur han röstade i söndags. Pigué är verbal, världsberömd och väl förankrad med ena foten i Katalonien och den andra i den stora världen.

Han fick stora delar av sin fotbollsfostran i Manchester United och är, om det undgått någon, gift med den colombiansk-libanesiska popstjärnan Shakira.

Politik är sedan länge en möjlig karriärväg

Vi brukar gnälla på att svenska herrfotbollsspelare är för dåliga på att ta ställning. Många idoliserar Muhammed Ali, den mest politiske idrottsikonen genom alla tider, men har förtvivlat svårt att yttra en enda åsikt i frågor som rör något annat än konstgräs.

Kanske har konfliktytorna i svensk offentlighet varit för små för att tvinga idrottsmän att engagera sig. Möjligen fostrar den svenska lagidrottskulturen kollektivt välfungerande icke-individualister som tyckt att barrikaderna sett för obekväma ut för att klättra upp på egen hand.

Men det rör på sig i grannländerna. I Danmark visade herrlandslaget nyligen sitt stöd för damernas krav på höjd ersättning för landslagsspel och i Norge gick herrarna i veckan med på att skänka sin del i den gemensamma lönepotten för att damerna ska få lika bra betalt.

I resten av världen är politik sedan länge en möjlig karriärväg för fotbollsidolerna. För gamla brasilianska hjältar som Romario och Bebeto och afrikanska nationalikoner som George Weah och Didier Drogba har den blivit en naturlig fortsättning på spelarkarriären, ett ansvar rentav, i länder med gigantiska sociala och religiösa klyftor.

I Spanien skär stridslinjen mitt emellan de autonoma regionerna och landets totalitära historia och i Alicante i kväll fick Gerard Piqué betala priset för sin frispråkighet. När han byttes ut efter en timme höll busvisslingarna i sig, men applåder bröt också igenom kakofonin.

Politik har dundrat in på flera håll i kvalet

Matchen vann Spanien enkelt, ett resultat som gör dem klara för VM i Ryssland nästa sommar. La Roja kommer åka dit som ett av mästerskapets favoriter, de närmsta månaderna lär visa om Spanien som nation håller ihop tills dess.

Ryssland är direktkvalificerat för hemma-VM, men landet är fortsatt föremål för sanktioner från EU som följd av annekteringen av den ukrainska Krim-halvön.

I grupp I gjorde Ukraina i kväll vad de skulle mot Kosovo för att hänga på toppstriden bakom Island, som bara behöver slå jumbon Kosovo på måndag för att bli direktkvalificerade.

De säger att idrott inte har med politik att göra, men politiken har dundrat in på flera håll i kvalet till fotbolls-VM. Mästerskapet i Ryssland kan mycket väl bli det mest laddade idrottsevenemanget på evigheter.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

ARTIKELN HANDLAR OM