Elfsborg tar guldet

...om de får behålla sitt lag

1 av 2 | Foto: Anders Deros
Elfsborg vinner allsvenskan – om Fredrik Berglund och övriga stjärnor stannar, skriver Lasse Sandlin.
FOTBOLL

Om inte om varit emellan hade käringen bitit björn – och icke björn käringen?

Eller hur nu ordspråket lyder.

Många OM är det i alla fall i försnacket till årets allsvenska fotboll.

Mitt viktigaste OM: om Elfsborg får behålla sitt lag serien ut, så vinner man allsvenskan.

I all sin enkelhet är det ganska typiskt det som händer under det marsdygn jag funderar över och slutligen skriver den här bilagekrönikan:

1) Djurgårdens Anders Limpár hinner få sån ångest, att han helt hoppar av från fotbollen;

2) Malmös Zlatan Ibrahimovic skriver ett 80-miljonerskontrakt med Ajax och försvinner till sommaren från Sverige.

Två små detaljer som ändrar på alla förutsättningar för Djurgården och för Malmö och som visar hur svårt det är att tippa den allsvenska sluttabellen i höst.

Man vet vad man har när säsongen börjar. Men man vet absolut inte hur laget ser ut, när säsongen slutar fram i november.

Kolla bara Helsingborg årgång 2000!

Det var ett sargat mästarlag som förra våren tog sig an att försvara guldet från 1999. Sex av SM-hjältarna saknades från start, under sommaren drog Andreas Jakobsson till Hansa Rostock, och sen HIF förlorat borta mot Trelleborg 29 juli var man snudd på inblandad i nedflyttningsstriden.

Påbörjat renoveringen

Men då hade totalrenoveringen redan påbörjats. 35-årige vänsterbacken Nicklas ”Liatorparn” Persson tog man redan i maj från Öster, 30-årige mittbacken Jozo Matovac i juni från danska Ålborg för drygt sex miljoner, 21-årige anfallaren Alvaro Santos i juli på lån från brasilianska America Belo Horizonte, 31-årige anfallaren Hans Eklund i augusti från danska Viborg och 29-årige mittfältaren Jesper Jansson i september från belgiska Genk för en och en halv miljon kronor.

Mixen av gammalt och ungt blev en fullträff. Efter smällen i Trelleborg vann man sex matcher i rad med sammanlagt 21–3 och gick till Champions League.

Till slut blev Helsingborg också tvåa i serien.

Räkna med Helsingborg i år också.

Liksom naturligtvis med Halmstad BK som har ett i stort sett ograverat mästarlag – Jeffrey Aubynn var aldrig ordinarie? – men som varit oväntat bleka under träningsmatcherna, bara vunnit en av de första nio och bara gjort mer än ett mål i två av matcherna.

Räkna också med AIK med den, i vanlig ordning, starkaste truppen men också med, i vanlig ordning, de flesta skadorna.

Roligt att se Martin Ericsson

Räkna också med IFK Göteborg som presenterar en av seriens intressantaste nykomlingar i Martin Ericsson från Brage, en kreativ mittfältare av den typ Blåvitt saknat sen Stefan Rehn försvann.

Helsingborg, Halmstad, IFK Göteborg och AIK – där har du mina lag för platserna 2–5.

Förstaplatsen sparar jag för Elfsborg.

För Anders Svenssons målgivande passningar och skott, för Fredrik Berglunds målsinne, för 8–0 mot nors-ka tippeligafyran Tromsö i La Manga, för Martin Strömberg från Brämhult som kommer att få sitt genombrott i år och för den blixtrande snabbe dribblern Andreas Klarström som fick sitt genombrott i höstas men som av någon för mej outgrundlig anledning inte anses vara landslagsaktuell.

Mitt guldtips: IF Elfsborg, Borås.

SANDLINS ALLSVENSKA TIPS 2001:

Lasse Sandlin