Från en i mängden till supertalangen

Malmös utbildningsansvarige: När Zlatan blev 16 började det hända saker

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovics fotbolls-karriär har varit snabb men inte på något vis spikrak. Tvärtom är många ledare förbluffade över vad de i dag ser.

- Han var en i mängden men det växte fram något för varje år som gjorde honom intressant, säger Åke Kallenberg, utbildningsansvarig i MFF.

Foto: PIERRE MENS
anonyma pojklagsspelaren Malmö FF:s P 13-lag årgång 1994 - Zlatan Ibrahimovic längst upp till vänster var en helt vanlig kille i laget. Några år senare började han utvecklas i snabb takt och vägen mot toppen låg öppen.

Som knatte startade Zlatan i Rosengårdsbaserade Malmö BI. Han var precis som i skolan rejält stökig och var därför inte alltid given i laget.

Som knatte hamnade han till och med i slagsmål med en domare, men emellanåt kunde han blixtra till ordentligt och göra fantastiska saker med bollen. Som när han satte åtta mål i en DM-final när MBI vann med 9-0.

Kom till Malmö FF som tolvåring

Efter tre år i MBI bytte han till först Flagg och därefter till Balkan men spelade bara någon månad per klubb innan pappa Sefik tyckte att sonen skulle byta till storklubben Malmö FF.

När Zlatan kom till MFF som tolvåring var han varken den store stjärnan eller stor till växten.

Även om han plötsligt började att växa snabbt tog det längre tid att bli stor på planen.

- Fram till och med 15-årsåldern var det ingen som kunde säga att detta skulle bli en framtida landslagsspelare. Men under åren från att han blev 16 till 18 hände en massa positiva saker, säger Åke Kallenberg.

Så sent som när MFF blev svenska juniormästare 1998 var Zlatan Ibrahimovic inte ordinarie i laget.

- Det som hänt är ett tydligt tecken på att man inte ska gallra tidigt bland ungdomarna, säger Åke Kallenberg.

De senaste två åren har allt gått med en blixtrande hastighet. A-lagsdebut mot Halmstad i allsvenskan 19 september 1999 som inhoppare efter att bäste kompisen och den då mest lovande MFF-talangen Tony Flygare bränt en straff.

Slog igenom i A-laget i superettan

Matchen blev en vändpunkt för båda spelarna.

Flygare tappade självförtroende och har inte spelat fotboll på ett år, medan Zlatan steg som en raket på fotbollshimlen.

Samtidigt sprack kompisparet.

- Det har bara blivit så. Vi är vänner men vi träffas inte, säger Zlatan Ibrahimovic.

Efter att ha trollat med Västra Frölundas försvar i sista allsvenska matchen före degraderingen tog Zlatan en fast plats i MFF:s A-lag och var den stora anledningen till att MFF:s sejour i ettan bara blev ettårig.

I år har allt rusat vidare i svindlande fart.

Sveriges dyraste fotbollsproffs, succé i allsvenskan och nu uttagen till A-landslaget.

Den stökige pojklagsspelaren som inte var stjärna men som ändå hade något lite extra har blivit stor.

Riktigt stor.

Karriären startade i Malmö BI

Stefan Alfelt