Ett ensamt geni

…men Zlatan är inte utfryst - han går bara sina egna vägar

Foto: SCANPIX
utanför - men inte Zlatan Ibrahimovic höll sig lite i bakgrunden i sitt första träningspass med landslaget. Men det var bara som det skulle vara. En ny blågul stjärna har tänts - och lyser starkt.
FOTBOLL

GENÉVE

Ett geni går alltid sina egna vägar.

Så också Zlatan Ibrahimovic.

Ingen anledning alltså att ängslas, när man ser Zlatan värma upp ensam en bit från de andra på landslagets träning på Stade des Charmilles, onsdagens matcharena.

Ingen utfryst ful ankunge, ingen Ferdinand som inte vill leka med de andra tjurarna"

Nej, allt är som det ska, förklarar han:

- Jag brukar värma upp ensam. Jag och en boll

?

Svensk fotbolls senaste pojke med guldbyxor har kallats kaxig, och det finns säkert folk som kan läsa kaxighet även i detta.

Så icke jag.

Zlatans självförtroende är på topp, och hans programförklaring inför den riktiga A-landslagsdebuten lyder:

- Du ska alltid vara dej själv - och sen ha en god attityd till andra.

Sitt första skott för kvällen missar han, sen skjuter han en boll högt upp på läktarn men därefter hamnar allt inom stolpar och ribba.

Framförallt trycker han in en högervolley ovanför skallen på Magnus Hedman så att denne normalt icke skotträdde person hukar för livet.

Kapten Bjärred tycker Zlatan är lite slö

I en minimatch ingår han i förlorande laget, gör inget mål framåt, däremot ett självmål och av "Bjärreds" tillrop "Zlatan, visa dej!" kan man ana, att lagkaptenen nog tycker att den nye är lite slö.

Måndagens pass genomfördes annars med många läppars leenden, en ren rehabiliteringsträning som inte sa något om landslagets startuppställning på onsdag, även om vi vet att det blir efter 4-4-2-mallen.

Självklart kommer Zlatan att få spela. Antingen från start eller, mer troligt, under större delen av andra halvlek.

Debuterat i landslaget har han rent juridiskt redan gjort. Inomhus.

90 minuter mot Färöarna plus 24 minuter mot Finland i månadsskiftet januari-februari.

Men den "riktiga" debuten kommer nu, och då kan det vara idé att påminna om att andra stora svenska spelare debuterat just här. Just i Genève, där Håkan Mild var proffs i Servette 1993-95, spelade 32 matcher utan att göra något mål.

1946 (0-3) debuterade backen Bertil Nordahl, Degerfors, och vänsterhalven Rune "Killing" Emanuelsson, IFK Göteborg - de gjorde till slut 15 respektive 13 landskamper var, vilket var mycket på den tiden.

1950 (2-4) debuterade Örebro SK:s ytterhalv Gösta Lindh - med tiden 31 landskamper.

1972 (1-1) debuterade div II-laget IF Saabs ytterhalv Ingvar Flink, obesegrad i sina fem landskamper.

Zlatan befinner sig i särdeles gott sällskap.

De som menar att Zlatan bara kan en enda sak, vilken den än må vara, ska förresten veta att det knappast finns en bättre stad att visa detta i än just Genève.

Jag säger bara: Café de Paris!

Runt hörnet från hotellet, på 26 Rue du Mont-Blanc nära stationen, ligger detta klassiska ställe som sedan 1942 bara haft en rätt på menyn: Entrecôte Café de Paris.

Monsieur Dumonts idé lika briljant i dag som 1942

En salladstallrik, en stor laddning tunna pommes frites och en stor mör biff, som jag skulle kalla köttbiten, serverad med massor av det hemliga aromsmöret. Dagspris: 37 francs (225 svenska kronor).

Madame Boubier på krogen "Coq d´Or" i Rive utanför Genève mixade till succésmöret 1930, viskade receptet i örat på dottern som gifte sig med en monsieur Arthur Dumont som ägde Café de Paris och som 1942 kom på denna idé: att bara ha en rätt på menyn.

En genialisk idé som håller än i dag.

Ett geni, har någon sagt, är den som skjuter på något som ingen kan se - och träffar.

Som när Zlatan ur ingen vinkel alls sköt sitt 2-0-mål på AIK i allsvenska premiären.

Närmast väntar vi på tisdagens träning.

Schweiz har vunnit flest

Sverige och Schweiz har mötts 26 gånger tidigare i fotbollslandskamper.